Stormen door de eeuwen heen

Zojuist vernam ik via het weerbericht op de Tv, dat het morgen 22 februari 2017 aan de kust gaat stormen met windkracht 9. Naar aanleiding van dit bericht ben ik op zoek gegaan naar stormen in Nederland door de eeuwen heen met enkele gebeurtenissen (Gedeeltelijke bronnen: Meteo Julianadorp en Wikipedia).
In november 1989 kreeg ik de sleutel van mijn toenmalige nieuwe woning. Ik ging wonen in een nieuwbouwproject. Het rijtje met eengezinswoningen waren deels opgeleverd. Aan de overzijde nog niet. Her en der lagen bouwmaterialen en was men nog aan de buitenzijde van de verschillende panden bezig.
Op 25 januari 1990 woedde er een zeer zware storm, windkracht 11. Gelukkig was ik voor de avondspits thuis. Toch voelde ik mij er niet veilig. Er woonden pas drie gezinnen in de straat, waaronder ikzelf. Op de Tv hoorde ik die avond dat al het openbaar vervoer was stilgelegd, alsook het vliegverkeer. Bijna niemand kon naar huis. Sommige mensen moesten ter plekke overnachten of voor een andere oplossing zorgen. Een idiote situatie. Op de snelwegen was het verkeer vertraagd door omvergeblazen vrachtwagens. aldus de bronnen. Lantaarnpalen stonden uit het lood met of zonder voorbijganger en bomen waaiden om. De storm kreeg later de naam Orkaan Daria en woedde naast Nederland ook over Ierland, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Denemarken. ’s Avonds bereikte de storm zijn top. Mijn woonkamerraam stond zo bol dat ik het gevoel had dat deze elk moment kon knappen. Bouwmaterialen vlogen als projectielen door mijn toekomstige tuin dat nog uit een hoop aarde bestond. De kleine schuttingen tussen de woningen hingen scheef uit de gevel. Aan de overzijde hing een verticaal object. De volgende ochtend bleek dat het de dakgoot was van de toekomstige overburen.
Iedereen kent het verhaal van de storm in Zeeland in 1953 waarbij veel mensen en dieren verdronken.
Op 26 december van het jaar 838 liep bij een stormvloed een groot deel van Noordwest Nederland onder. Wegens gebrek aan goede dijken ontstond een watersnoodramp. Dit werd opgetekend in een geschrift van een Franse Bisschop.
1 november 1170 was er de Allerheiligenvloed. De duinen tussen Huisduinen en Texel braken waardoor Texel en Wieringen eilanden werden. Door de eeuwen heen zijn er stormen geweest, zoals: de St. Nicolaasvloed, St. Marcellusvloed, St. Luciavloed, etc. Ze brachten hun eigen rampen met zich mee. Dijkbewaking in Nederland blijft dus heel belangrijk om toekomstige stormen te trotseren.

2 gedachtes over “Stormen door de eeuwen heen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s