De geschiedenis van de Noorse staafkerk

In 1980 vertrok ik met een aantal vakantiegangers naar Noorwegen met de touringcar maatschappij OAD. Ik had geboekt voor een rondreis Denemarken, Zweden en kwamen terecht in onze standplaats Kinsarvik in Noorwegen. Het is een van mijn mooiste reizen geworden. In het gebied van de Noorse fjorden zag je hier en daar zogenaamde Staafkerken staan die uit hout waren opgetrokken. Ik was benieuwd naar de oorsprong van deze toch bijzondere bouwwerken, waarvan ik nog enkele foto’s heb.
Uit de geschiedenis van Scandinavië kwam naar voren, dat tijdens de Middeleeuwen in Scandinavië duizenden staafkerken werden gebouwd tijdens de verspreiding van het Christendom. Nu zijn er nog slechts enkelen van deze zogenaamde ‘Stavkirker’ overgebleven. Vooral in Noord Europa kwamen ze veel voor. Hout was er in overvloed. Omdat aan steen bijna niet te komen was, bouwden men de kerken van hout. De oudste kerk stamt uit het jaar 1130. Toch zijn er jaren daarvoor nog oudere exemplaren geweest die door houtrot of branden zijn vergaan.
Nu staan er staafkerken met een stenen fundering om houtrot tegen te gaan. Ze werden kundig gebouwd en waren door hun structuur bestand tegen weer en wind. Het geheel bestond uit een houten geraamte. De palen waren voorzien van Andreaskruizen en houten bogen. Alles werd in elkaar gezet door houten pennen en zwaluwstaartverbindingen. Er kwam geen spijker aan te pas.
Het zijn prachtige bouwwerken om te zien door hun Scandinavische bouwstijl. De stijl stamt ook uit de Vikingtijd, maar heeft ook elementen van Keltische en Romaanse structuren. Ook komt de draak veelvuldig voor in het houtsnijwerk. Van oorsprong omarmden de Noren ‘heidense’ gebruiken, totdat ze na jaren voor het Christendom kozen. Deze omschakeling heeft nog behoorlijk lang geduurd. Toch bleven heidense tradities nog steeds bestaan. De allereerste staafkerken waren te klein voor de huidige bevolking. Veel van deze kerkjes zijn afgebroken, omdat ze aan het aantal zitplaatsen voor de bewoners niet konden voldoen. Gelukkig zijn er nog 28 staafkerken bewaard gebleven die op prachtige plekken in het landschap staan. Een lust voor het oog voor de Noren en voor mij als toerist.

6 gedachtes over “De geschiedenis van de Noorse staafkerk

    1. Ik moet een aantal foto’s hebben en zeker een foto van een staafkerk. Ik heb bij dit verhaal een foto geplaatst. Ik zag dat dit niet gelukt was en weet niet waarom. Als je op Facebook bekend bent, stuur ik je deze foto alsnog. Groeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s