Kletskoppen

Soms tref ik van die eeuwige kletsmajoors, die zichzelf zo graag horen praten als ik ze per toeval tegenkom. Ik heb ze al meermalen ontmoet. Ik kan niet achterhalen waarom zo’n persoon maar aan een stuk doorratelt. Is het soms de aard. Vast en zeker is het iemand die blijkbaar geen aandacht in zijn of haar leven heeft gehad. Kortom het vreet mijn energie en tijd op. Vaak vertellen ze niets interessants. Het type ‘pocher’ de opschepper, vertelt je hun visserslatijn. Natuurlijk houd ik van gesprekken, maar mensen zoals hiervoor geschreven, ga ik liever uit de weg. Dat lijkt simpel. Meestal is er geen vluchtweg mogelijk. Nergens staat er een dikke boom waarachter ik mij kan verschuilen als de kletsmeier plotseling voor mijn neus staat.
Recent zag ik in een winkelcentrum een buurvrouw lopen, die naar elders was verhuisd. Op het moment dat ik haar zag, hoopte ik dat ze mij niet had gezien. Het klinkt kinderachtig. Het is voor mij uit zelfbehoud. Ze kwam weldra mijn richting uitgelopen. Ik keek snel om mij heen en, zonder nog om te kijken, liep ik een parfumerie binnen waar ik eigenlijk niet moest zijn. Zou ze mij hebben gezien? vroeg ik mij af. Ik had het nog niet gedacht of ze kwam de winkel binnengelopen.
‘Hallo buurvrouw. Ik zag je zojuist hier naar binnen gaan’ zei ze laconiek en ze stak meteen van wal. Omdat ik wist dat zij een frequente ratel was en ik haar nooit kon onderbreken, besloot ik niet naar haar te luisteren. Haar gespreksstof had ik vaker gehoord en stond ik soms tien minuten lang in de luisterstand.
Vrijwel direct zei ik kort en bondig: ‘Dat ik geen tijd had om naar haar te luisteren.’ Blijkbaar wilde ze mij niet aanhoren, totdat ik uit frustratie een stap opzijzetten en langs haar heen de winkel uit liep. Buiten hapte ik naar adem, liep snel de supermarkt in waar ik alsnog mijn boodschappen deed. Even later ging ik weer terug naar huis. Voordat ik wegreed met mijn auto moest ik denken aan mijn reactie. Eerlijk gezegd ben ik een type die altijd beleefd is en gemakkelijk contacten maakt met mensen. Mijn spontaniteit is gelijktijdig mijn valkuil. Blijkbaar trek ik onbedoeld mensen aan zoals hiervoor geschreven.
‘Kletskop’ is het woord waaraan ik denk als ik weer iemand ontmoet die geen gesprek aangaat, maar een woordenstroom uitkraamt die ik niet kan doorbreken. Er zijn een aantal synoniemen voor personen die deze ondeugd hebben, zoals: ‘Babbelkous, keuvelaar, kletsmeier, ouwehoer, kakel, kwebbel en kwek.’ Helaas kwam ik het woord ‘Kletskop’ niet tegen op de lijst van synoniemen. Zoals de meeste onder ons wel weten is een ‘kletskop’ een flinterdun en knapperig koekje voor bij de thee of koffie en heeft het woord ‘kletsen’ eigenlijk niets te maken met praatgrage mensen. (Zie het recept van de kletskoppen).

Voor de liefhebber het recept van kletskoppen.
• 25 gram gehakte amandelen of pinda’s
• 60 gram boter
• 150 gram basterdsuiker (bij voorkeur bruine)
• 50 gram bloem
• Een beetje kaneel
• Mespuntje keukenzout
• 2 theelepels water
Smelt de boter op een zacht vuur. Roer de suiker door de gesmolten boter en daarna de bloem. Als dit goed door elkaar gemengd is voeg je de overige ingrediënten toe. Verwarm de oven tot ca. 180 tot 200 °C. Bedek een bakblik met aluminiumfolie. Leg hoopjes van het deeg met ruim voldoende tussenruimte op het folie en geef ze een ‘klets’ en maak ze daardoor in een keer plat met een natte lepel. Van dit ‘kletsen’ komt de naam kletskopjes. Bak de koekjes 7 tot 10 minuten tot ze goed bruin, maar niet zwart gebrand zijn. Laat ze afkoelen en haal ze voorzichtig van het aluminiumfolie af. De koekjes serveren aan je gasten of in een goed afgesloten koekblik bewaren, zodat ze niet taai worden. Eet smakelijk.

2 gedachtes over “Kletskoppen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s