Indianen tragedies

In- en buiten de Indianenreservaten hebben tragedies afgespeeld tot vandaag de dag. Dit volk wordt nog steeds gedwarsboomd in hun manier van leven. Ze kregen slechte grond toegewezen door de toenmalige overheid en werden weggejaagd van hun oorspronkelijke grondgebied. Dit gebeurde in Canada maar ook in de Verenigde Staten van Amerika. De reservaten werden in de negentiende eeuw ingesteld als gevolg van de kolonisering van Noord-Amerika. De meeste ervan liggen in Arizona, Utah, Montana en Zuid-Dakota. De Indianen leven nu van een minimuminkomen, een uitkering en sommige van seizoensarbeid.
Nu President Trump aan de macht is in Amerika, heeft hij in 2017 met twee handtekeningen twee decreten ondertekend, waarmee de aanleg van twee grote oliepijpleidingen alsnog wordt bewerkstelligd. Voor Trump aan de macht kwam had Obama de aanleg stopgezet. De Indianen die op het stuk grond wonen hadden tegen de aanleg geprotesteerd. De ‘Dakota Access Pipeline’ wil een half miljoen vaten olie per dag vervoeren naar de plaats Pakota in de staat Illinois. De Indianen zijn verontrust dat de pijpleiding zou kunnen gaan lekken en dit het drinkwater en het milieu aantast. Ondanks alle stemmen zijn gehoord oordeelde de federale rechter alsnog dat de argumenten van de Sioux-indianen ongegrond waren, zodat de 2000 kilometer lange pijpleiding alsnog mocht worden aangelegd.
Al jaren zijn er conflicten geweest tussen de Indianen en Europese kolonisten vanaf de 18e eeuw. De kolonisten wilde het land van de Indianen opeisen. Vanzelfsprekend wilde ze hun land van hun voorvaderen niet opgeven. Door heftige tegenstand tussen beide groepen ontstond er van 1854 tot 1890 een verschrikkelijke slachting bij Little Bighorn. Daar versloegen de Indianen een groep bewapende soldaten.
Wounded Knee
Ook in 1890 liep het niet goed af. Nu met de Indianen zelf. Er vielen meer dan 200 doden. Door de komst van de kolonisten die soms ziektes bij zich droegen waren veel Indianen besmet geraakt en stierven. Tegen wil en dank gaven de Indianen zich over omdat hun volk behoorlijk was uitgedund. Ze moesten gehoorzamen naar de wetten van de Amerikaanse regering. Hun oorspronkelijke grondgebied moesten ze verlaten en werden in 1890 in reservaten geplaatst. De Indianen voelden zich verraden en hiermee gevangengezet.
Met de goedgekeurde plannen om de pijpleiding alsnog te realiseren, wordt dit volk weer gedwarsboomd en moeten zij alsnog een deel van hun reservaat afstaan met toestemming van de Amerikaanse regering. Alles blijft dus weer bij het oude. Schande!

Afbeelding: eigen werk (Copyright)

4 gedachtes over “Indianen tragedies

  1. Ellendig. Ik ken ’n klein beetje het verloop van hun geschiedenis, dit sluit er precies bij aan.
    Treurig is dat dit volk zich niet kon verweren tegen de overmacht en dat de Amerikanen hier profijt van trekken..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s