Reuzen

Grote tot zeer grote mensen krijgen als bijnaam soms reus toebedeeld. Ongetwijfeld zullen er door de eeuwen heen reuzen, die gemiddeld langer waren dat de gemiddelde mens, hebben geleefd. Zo kende men ook kleine mensen, zoals de dwerg. De langste man die tot nu toe leefde was een Amerikaan, Robert Wadlow. Hij was qua lengte 2,72 meter. In ons eigen Nederland kende men Trijntje Kever die haar achternaam geen eer aandeed meer dan 400 jaar geleden. Ze werd geboren in Edam en was 2,54 meter. Voor deze beide personen moesten er wellicht lange doodskisten worden gemaakt.
Ongetwijfeld kent men de reus Goliath van David, mits deze persoon werkelijk heeft bestaan. Hij is de bekendste van het voornoemde tweetal. Volgens de geschiedenis was deze vechter van de Filistijnen maar liefst 2,85 meter. Ondanks deze man erg groot was voor zijn tijd werd hij in een tweegevecht verslagen door Koning David die leefde rond het jaar 1.000 van de westerse jaartelling. Blijkbaar was zijn lengte in zijn nadeel.
Reuzen hebben door de tijd heen onze fantasie geprikkeld. Ze komen in de geschiedenisboeken regelmatig voor. Zoals St. Christoffel die Jezus op zijn schouders droeg. In Oisterwijk is de Reuzenfederatie van Nederland vertegenwoordigd. Vaak zie je tijdens braderieën en kermissen lange gestaltes in de vorm van een pop langskomen. De bekende reus uit Oisterwijk is Peer Parel. De reuze poppen beelden meestal een persoon uit. Hun koppen zijn doorgaans gemaakt van papier-maché en de laatste jaren van polyester. Niet alleen in Vlaanderen maar ook in Nederland komen ze tijdens festiviteiten veel voor. Maar ook in verschillende werelddelen. Zo zijn er enkele exemplaren die zelfs 10 meter hoog zijn. In Europa lopen de meeste reuzen rond. In het westen van het land waar ik woon zie je ze tijdens braderieën zelden. Zodra je in Brabant, Zuid-Limburg en de Belgische grens komt, zie je ze regelmatig. Ongetwijfeld zullen er andere provincies zijn waar je de poppen ook tegenkomt.
Door de eeuwen heen hebben er lange mensen geleefd. Dit heeft geresulteerd dat er de laatste jaren 25 aangesloten Reuzenfederaties zijn in een aantal landen, waarvan België, Nederland en een deel van Spanje de bekendste zijn. Hun doel is het verspreiden van de reuzencultuur tot over de landsgrenzen.
Zelf had ik nooit durven dromen dat zo’n beweegbare reuze pop de wereld zou veroveren, misschien als aandenken aan lange mensen die ooit hebben geleefd en nog worden geboren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s