Shocking Blue, een Haagse popgroep

De popmuziek in Nederland is onlosmakelijk verbonden met de zangeres Mariska Veres. Een Haagse schone met een dijk van een stem. In die tijd van de jaren 1960-1970 had Den Haag verschillende popgroepen, zoals de bekende The Golden Earrings. The Motions was ook zo’n Haagse popgroep. Na zijn vertrek bij The Motions in 1967 begon Robbie van Leeuwen de groep Shocking Blue, omdat hij het gevoel had dat The Motions niet internationaal zouden doorbreken. In het prille begin was er een zanger. Hun eerste single ‘Love is in the air’ bleek niet te scoren. Ook moest de zanger naar militaire dienst. De band had een dilemma. Toch kwam er een positieve kentering.
Op een maandagavond begin september van 1968 was er een feestje in de Funtushoeve in Oud-Loosdrecht, vanwege de nummer 1 single van de Golden Earring. In deze hoeve traden meer bands op. Er kwamen ook collega artiesten, managers, platenproducers, etc.
Een van die managers de Hagenaar Cees van Leeuwen, maar geen familie van Robbie van Leeuwen was die avond aanwezig. Ook Robbie en de Haagse Mariska Veres, de zangeres van de band The Rumble Bees. Mariska zong voor Robbie een nummer van de bekende Amerikaanse band Jefferson Airplane. Hij zocht namelijk naar een nieuwe zanger of zangeres. Beide mannen vielen als een blok door haar stem.
Robbie was componist. Mariska haar eerste singles bij de band ‘Send me a Postcard ’en Long Lonesome Road’ kwamen beiden in de Nederlandse Top 20. In 1969 werd ‘Venus’ opgenomen. Hun veertien singles stonden in de top 4.
Door het succes in Amerika en in Engeland volgde de rest van de westerse wereld. Een aantal jaren ging het geweldig, totdat Robbie getroffen werd door Geelzucht en na verloop van tijd zich terugtrok. Hij bleef liedjes schrijven en het produceren van platen. Met de hit noteringen ging het bergafwaarts.
Er was van de oude Shocking Blue niet veel meer over door verschillende wisselingen van personen. Niet lang daarna trad Mariska Veres op als solozangeres toen er een einde kwam aan de band in 1975.
Mariska Veres werd geboren in Den Haag op 1 oktober 1947. Thuis speelde ze ook klassieke piano. De muzikaliteit had ze van haar vader Lajos Veres, een violist. Mariska overleed onverwachts op 2 december 2006. Voor mij was dit shocking, omdat het gezicht van de Nederlandse popmuziek van de zeventiger jaren voorgoed was heengegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s