Schadelijke exoten en dieren in Nederland

Sinds twee jaar mag er géén schadelijke flora en fauna meer worden ingevoerd, gehouden of gefokt, aldus een bericht in de media.
Heb je toevallig een sier- of roodwangschildpad gekocht om in je vijver te laten badderen, realiseer je dan, dat deze kleine exoten na verloop van tijd een behoorlijke omvang krijgen. Dieronvriendelijk en zelfs strafbaar is het om zo’n schattig baby schildpadje door te spoelen door het toilet, dat helaas vaker voorkomt dan je denkt. Het inwoneraantal wordt in je stad of dorp opeens verdubbeld.
Ook is er de rossige stekelstaart, een eenden soort met een prachtige rode veren jas die moet verdwijnen, samen met een aantal typen eekhoorns, te weten: ‘de grijze-, zwarte- en vos eekhoorn.’ Deze eekhoorns vormen een ernstige bedreiging voor hun inheemse soortgenoot, zoals de rode eekhoorn, die in ons land reeds jaren is gesetteld.
Volgens insiders is de grootste boosdoener de ‘Pallas eekhoorn’. Eind jaren ’90 ontsnapten er waarschijnlijk een paar uit een dierenwinkel. Ik vraag mij af of dit wel klopt. Misschien gaven de eekhoorns zoveel overlast, dat de dierenwinkelier én passant de deurtjes van de kooien heeft opengezet. Deze ontsnapte exemplaren knagen sinds jaren aan Pvc-buizen en elektriciteitskabels van woningen. Lastig, als je net naar je favoriete Tv-programma zit te kijken en het beeld plotseling uitvalt.
Ook exotische planten, zoals de grote waternavelplant, de kleine waterteunisbloem en de hydrilla, waarvan ik de laatste niet kan thuisbrengen, worden aan banden gelegd. Dat moet gebeuren omdat ze woekeren. Via de haven en het vliegverkeer komt ons land relatief vaak in contact met al deze voornoemde dieren en exoten. Deze dieren worden ingevoerd, ontsnappen of worden soms losgelaten. Toch mogen particulieren die deze dieren reeds in hun bezit hebben, ze blijven houden totdat ze een natuurlijke dood sterven, aldus het dagblad.
In de loop der jaren hebben heel wat exoten zich hier goed weten te vestigen, zoals de bekende ‘muskusrat’ die een eeuw geleden vanuit Noord-Amerika in Europa terechtkwam. Dit geschiedde door dat een buitenlandse landheer een schattig muskusrat stelletje had uitgezet. Hun nazaten graven zich nu een weg door de Nederlandse dijken. Zet je lieslaarzen maar klaar als je bij een dijk woont of plaats wat zandzakken voor je deur tegen onverwachte wateroverlast.
Maar zeg toch zelf: ‘Je wilt toch niet wakker worden gemaakt door een steek van een tijger mug of door een Amerikaanse brulkikker onder uw slaapkamerraam?’

2 gedachtes over “Schadelijke exoten en dieren in Nederland

  1. Exoten, plant of dier, worden bewust of onbewust naar Nederland gehaald.

    Bij het bewust uitzetten heb ik meer problemen.

    Mooier is het als de natuur zelf voor oplossingen kan zorgen.
    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s