Kledingspelden en hun ontstaan

 

 

Vorig jaar rond deze tijd begon ik enthousiast met het breien van een gekleurde omslagdoek en was ik al aardig op dreef. In de wolwinkel lagen diverse kledingspelden/sluitingen/broches voor onder andere een omslagdoek of iets dergelijks. Ik kocht een ronde kunststof kledingspeld voorzien van een pin die ik door de wol kon steken als bevestiging.

Helaas ben ik, door mijn andere creatieve hobby’s, soms wat wispelturig van aard. Ik begin dan weer aan een ander project. Ondanks de omslagdoek bijna af was, had ik er op een gegeven moment tabak van en verdween het breien  naar de achtergrond. Eerlijk gezegd weet ik tot nu toe niet meer waar ik alles heb opgeborgen. Enfin, tijdens het surfen op het internet zag ik foto’s voorbijkomen uit de Oudheid en de Middeleeuwen, waar de mannen en vrouwen van toen kledingspelden gebruikten, hoofdzakelijk voor mantels. Ze werden van brons en edelmetaal gemaakt. Ze heten fibula’s.

Alleen al in ons land zijn er duizenden van gevonden tijdens opgravingen in onze bodem. Kledingspelden zijn net als onze huidige knopen, voorwerpen die men soms kan verliezen. Door de eeuwen heen zijn er in verschillende landen diverse volken neergestreken elk met hun eigen kledingstijl en de daarbij behorende accessoires. Ook in ons eigen land was dat het geval.

Naast potscherven van kruiken en andere huisraad zijn er prachtige exemplaren aangetroffen voorzien van dierfiguren, glas, brons of versierd met edelstenen.

Naast de zogenaamde mantelspeld droegen de vrouwen een aantal spelden om jurken en andere kleding mee te sluiten. Wij hebben onze knopen, ritssluitingen, elastiek, klittenband etc. voor onze kleding. De Schotse rok wordt nog steeds bijeengehouden met een speld. Er komt geen knoop aan te pas.

Toch vind ik het leuk dat ik een moderne versie heb van de fibula voor mijn omslagdoek. Deze blijft dan netjes op zijn plaats zitten zonder vast te houden. Eerst moet ik weer de moed opbrengen om het breisel op te zoeken. Zo af en toe berg ik mijn spullen te goed op. Ik heb een vermoeden dat dit pas volgend jaar winter zal plaatsvinden.

 

3 gedachtes over “Kledingspelden en hun ontstaan

    1. Dag Rob, de omslagdoek heb ik begin 2016 op Facebook gezet. Zoals ik al schreef, ik moet het breisel opzoeken alvorens ik er weer een foto van kan maken. Groetjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s