De schoen als beledigend object

 

 

In de tijd van de 16e eeuw leefde de welgestelde notarisdochter Weyn Ockers in Amsterdam die samen met haar dienstmeisje Trijn Hendicksdochter betrokken raakten bij de beruchte Beeldenstorm van die tijd. De aanleiding voor de Beeldenstorm kwam voort uit het opkomende Calvinisme in Nederland en uit onvrede over de Katholieke Spaanse overheersing.

Weyn was getrouwd met een zekere ter Meulen, een welgestelde uit haar eigen milieu. Er is niet bekend of ze kinderen hadden. Tot vandaag de dag weet iedereen wel wat de Beeldenstorm inhield. Grootschalige vernielingen werden verricht door de bewoners van een stad of dorp die het interieur van de kerk met toebehoren in puin sloegen en niet te vergeten de liturgische beelden. Veel mensen die aan de beeldenstorm meededen werden veroordeeld door de kerk. Een stadsgenoot die op de pijnbank werd gefolterd gaf te kennen dat Weyn Ockers in de Oude Kerk van Amsterdam haar pantoffel naar een Mariabeeld, dat versierd was met juwelen die welgestelden aan de kerk hadden geschonken, had gegooid. Ze was boos omdat priester Simon Slecht zich schuldig had gemaakt aan zelfverrijking. Deze sierraden waren geschonken door dochters van welgestelde lieden die zich hadden aangesloten bij een zogenaamd zusterschap waar de priester leiding over had. Door meermalen te zijn gemarteld, gaf Weyn uiteindelijk toe dat zij en haar dienstmeisje aanwezig waren in de kerk en dat zij haar pantoffel had gegooid naar het altaar. Dit was een grove belediging binnen de kerk. Uiteindelijk werd ze door het katholieke gezag gearresteerd en in opdracht van Hertog Alva, verhoord en samen met haar dienstmeisje veroordeeld. Op 22 juni 1568 werden zij verdronken in een ton op de Dam in hun woonplaats Amsterdam.

Smijten met schoenen blijkt een grove belediging. Een paar jaar geleden werd door een Iraakse tv-verslaggever een van zijn schoenen naar oud-President Bush gegooid die hij gelukkig kon ontwijken. Bush gaf nadien te kennen dat hij geen ‘hard feelings’ koesterde naar de schoengooier. Per definitie wordt een schoen in het islamitische geloof als onrein gezien, vandaar dat moskeeën zonder schoenen betreden moeten worden.

Een schoenzool is altijd vuil. Het tonen en ermee gooien ervan betekent dus dat je de persoon in kwestie die je wilt treffen ziet als een stuk vuil of beter gezegd als het stof en vuil onder je schoenen. Het is maar dat je het weet.

 

 

Feiten uit historische bron.

 

2 gedachtes over “De schoen als beledigend object

 1. Als tegenwicht: ik heb respect en bewondering voor een goede schoenmaker.

  Voor een ieder zijn er misschien weer andere beledigingen te bedenken.
  Zeker als dit onbewust gedaan wordt is dit vooral pijnlijk.

  Mooi blog

  Winterse groet,

  1. Bedankt Rob voor je feedback. Wij als Nederlanders zijn nuchter. Voor een schoenmaker zou dit zeker pijnlijk zijn. Helemaal mee eens. Gezellige zondag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s