Gesjoemel

Gesjoemel

 

Caïro/Amsterdam 1920

 

Ted was een handelaar in antiek. Daarnaast had hij een goede neus voor onfrisse zaakjes. Als vrijgezel hoefde hij met niemand rekening te houden. Op zijn verre reizen kocht hij hoofdzakelijk zijn handel in Egypte, die hij in Nederland voor veel geld verkocht. Hij had een snelle babbel en met zijn charismatische uitstraling wist hij bij zijn klanten die zijn antiekzaak bezochten, een goede prijs af te dwingen.

Op een van zijn reizen had hij in de stad Caïro een zekere Hakim ontmoet. Ze raakten met elkaar in gesprek in een hotel. Hakim vertelde dat hij een antiekhandelaar was en zijn neef Youssef archeoloog. Ted en hij hadden dus raakvlakken. Soms nam Youssef een enkele opgegraven vondst voor hem mee, vertelde Hakim tegen Ted. Zijn neef vroeg dan aan hem of hij dat  voorwerp voor hem kon taxeren. Als de prijs aantrekkelijk was dan mocht hij zijn aanwinst voor een mooie prijs voor hem verkopen. Youssef deed het hoofdzakelijk voor de knikkers en dat gold ook voor Hakim. Ze wisten beiden dat ze gepakt konden worden voor heling. De opgegraven vondsten waren namelijk bestemd voor een plaatselijk museum. Youssef had het geluk dat hij de leiding had over het vierkoppig team van archeologen die hij had aangesteld voor de opgravingen. Ze waren gezamenlijk bezig met opgravingen rondom de piramides van Gizeh. Op een slinkse wijze verdonkermaanden Youssef zijn opgravingen, omdat hij later dan zijn team vertrok van hun werkplek.

Ted, die Hakim zijn verhaal had aangehoord, vroeg aan hem of hij ook zaken met hem wilde doen. ‘Onder strikte voorwaarden’ had Hakim tegen hem gezegd. Niemand mag weten waar jij je aankopen doet.’ Nu moest Ted op een slinkse manier de douane weten te omzeilen. Toen dat lukte kon hij met gemak zijn souvenirs, zoals hij ze noemde, zonder problemen invoeren naar Nederland. Het ging soms om een of twee bijzondere stukken. Voor een leek was het niet te zien dat het om opgegraven stukken ging.

Na verloop van tijd voelde Ted zich toch niet helemaal op zijn gemak. Stel je voor dat hij door de mand zou vallen. Er hing dan een lange gevangenisstraf boven zijn hoofd, omdat hij wist dat zijn gekochte handel geen zuivere koffie was. Het was je reinste diefstal. Net als Youssef en Hakim ging het hem hoofdzakelijk om het grote geld. Recent was hij weer in Egypte geweest en had  hij bij Hakim een mooie kruik en een schaal met ingelegde sierstenen gekocht.

In al die tijd had Ted een aardig saldo vergaard. Omdat hij ook nog een dubbele boekhouding voerde, gaf hij een klein gedeelte van zijn winst op aan de belastingdienst. Toch kwam, geheel onverwachts, het einde van zijn gesjoemel in zicht.

Tot drie keer toe was er een klant bij hem in de winkel geweest die interesse had in de met sierstenen ingelegde schaal. Hij had bij zijn laatste bezoek om de prijs van de schaal gevraagd. Zonder blikken of blozen had hij de klant de hoge prijs genoemd waarop de man had geantwoord: ‘dat hij spoedig terug zou komen.’

 

Lennart Cohen was een bekende historicus in zijn geboorteland Egypte en een liefhebber van antiek. Zijn interesse ging uit naar de Egyptische oudheid. Tijdens zijn vakantie in Amsterdam ging hij op bezoek bij een aantal antiekwinkels in de stad. Gisteren was hij voor de derde keer bij een kleine antiekwinkel binnengestapt. Hij had in eerste instantie door de etalage gekeken en gezien dat er in een vitrine in de winkel een voor hem prachtige schaal stond met ingelegde sierstenen. Op de een of andere manier kwam de schaal hem wel bekend voor. De schaal was zo mooi om te zien dat hij wilde weten waar de schaal vandaan kwam en hoeveel deze hem zou kosten. Toen hij bij zijn derde bezoek aan de antiekwinkel aan de handelaar vroeg hoe duur de schaal koste, schrok hij hevig maar liet niets merken. Helaas wilde de verkoper niet vertellen waar de schaal vandaan kwam. Dat vond hij vreemd. Bij het aanzien van de schaal kreeg hij steeds een onderbuik gevoel. Iets weerhield hem ervan om de schaal aan te schaffen. Ondanks de prijs erg hoog was bleek dat niet de reden te zijn. Hij kon er ter plekke niet opkomen wat de reden was van zijn twijfel. Nadat hij was vertrokken uit de antiekwinkel, ging hij naar een naburig café en bestelde een kop zwarte koffie. Hij keek naar buiten. Zijn gedachten dwaalde af. Hij nam een slok van zijn koffie en zette iets te hard zijn kopje neer op de schotel. Hij kon niet voorkomen dat er wat koffie over de rand van het kopje gutste. ‘Natuurlijk! Dat was het.’ Vrijwel direct betaalde hij zijn koffie en vertrok. Snel liep hij naar zijn hotel waar zijn laptop in zijn hotelkamer stond. Ergens moest er een bericht op het Internet staan al was het alweer een jaar geleden. Hij had ooit een bericht gelezen, dat er een bijzondere schaal was opgegraven uit een koningsgraf van een piramide, die kort daarna was ontvreemd. De vondst werd gevonden in het dal der koningen. De archeoloog die de schaal had gevonden had ter plekke een foto van het voorwerp gemaakt. Gelukkig was de foto er nog. Er werd een oproep geplaatst met de foto wegens een vermissing van een bijzondere schaal. Er was nu een jaar voorbijgegaan. Tot heden was de schaal nooit gevonden. Na het lezen van het bericht wist hij zeker. De schaal in de antiekwinkel was zeker geen replica, maar het originele exemplaar dat ooit ontvreemd was.

Nadat hij die diezelfde middag het bewijs in handen had, schakelde hij de plaatselijke politie in, die na een uitvoerige navraag bij de CIA, op onderzoek gingen. Er was haast bij. Stel je voor dat een klant de schaal alsnog zou aanschaffen. De schaal bleek inderdaad een jaar geleden gestolen te zijn. Ted werd in zijn kraag gevat. Vanaf dat moment ging alles heel snel. Lennart wist dat hij de antiekhandelaar in een netelige situatie had gebracht. Door zijn kennis als historicus had hij gezien dat de schaal echt was. Deze handelaar moest worden aangepakt wist hij. Het kunstvoorwerp was namelijk gestolen uit zijn land Egypte. Wie weet waren er nog meer tussenpersonen.

Eenmaal thuisgekomen na zijn vakantie hoorde Lennart, na een aantal weken, dat er drie personen waren opgepakt wegens diefstal, heling en het ontduiken van belasting, dankzij een alerte tipgever. Twee van de mannen waren mensen uit zijn land. De mannen verdwenen voor een aantal jaren achter slot en grendel. Wat is geschied, is namelijk onherroepelijk. Gedane zaken nemen geen keer.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s