De beroemdste scherpschutter van Amerika

Phoebe, Ann Mozee (Mosey), werd op 13 augustus 1860 in Darke County in de staat Ohio geboren. Ze groeide samen op met haar broers en zussen. Haar moeder was weduwe. In die tijd was het gewoon om voedsel te schieten in hun directe omgeving. Het op wild schieten was niet alleen een taak voor mannen. Ook vrouwen deden mee. Annie kwam met het vuurwapen in aanraking toen ze negen jaar was en ging met haar broers en zussen op pad.

Tot hun grote verbazing bleek hun jongere zusje een natuurtalent. Ze bleek een scherpschutter. In 1875 viel haar talent op toen een zekere Frank E. Butler een bezoek aan Cincinnati bracht. Hij bleek een bekende scherpschutter te zijn, die naast zijn hobby ook hondentrainer was. Frank trad op tijdens kermissen in het hele land. Frank pochte tegen een hoteleigenaar dat geen enkele scherpschutter aan hem kon tippen. Voor 100 dollar van de hoteleigenaar zou hij dit bewijzen.

De hoteleigenaar wist dat Phoebe Ann een vrouwelijke scherpschutter was en bracht haar met hem in contact. Ondanks Phoebe Ann nog maar 15 jaar oud was nam ze de uitdaging van Frank aan. Ze won glansrijk en ging de 100 dollar aan Frank zijn neus voorbij.

Omdat het schieten hun beider interesse had bleef Frank langer op de plaats van bestemming en oefenden ze gezamenlijk hun favoriete hobby uit. In het jaar 1882 trouwden ze. Kort daarna traden ze nu gezamenlijk op en kreeg Phoebe Ann de naam Annie Oakley toebedeeld. Een artiestennaam.

Ze was in eerste instantie Frank zijn assistent. Al gauw bleek dat zij favoriet werd. Rond het einde van de 19e eeuw trad de bekende Buffalo Bill op door heel Amerika met zijn Wild West Shows. Door hun gezamenlijke optredens met hem, werd ze een van de grote sterren en kreeg ze tijdens die shows een andere naam:‘Watanya Cicilla.’ Ze verdiende erg goed. Haar man werd de bedrijfsleider. In de Wild West Shows trad in die tijd ook de bekende indianenleider Sitting Bull op. Op een dag werd Annie ziek. Ze werd slechts 66 jaar oud en stierf aan een kwaadaardige bloedarmoede door een vitamine tekort op 3 november 1926. Frank stierf 18 dagen na haar. Ze werd een van de beroemdste vrouwen van Amerika.

 

 

 

2 gedachtes over “De beroemdste scherpschutter van Amerika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s