Sprong in het zilte nat

 

 

 

Op Nieuwjaarsdag 2017 sprongen in het ijskoude water van de Noordzee duizenden badgasten. Mensen die een symbolische Nieuwjaarsduik namen. Daar was ook Ankie bij. Elk jaar deed ze mee. Samen met onbekenden renden ze dan richting de zee. Zwemliefhebbers voorzien van badpak, bikini of zwembroek maakten reclame voor het merk Unox, door middel van het opzetten van een rode muts met Unox-logo. Na afloop van dit waterspektakel, mocht men de gebreide muts houden.

 

In de vorige eeuw, op Nieuwjaarsdag 1 januari 1965 zwommen een zestal sportievelingen, waaronder de marathonzwemmer Jan van Scheijndel, een afgebakend gedeelte van de Noordzee over. Deze stunt hadden ze ook in zeeën van een paar andere landen gedaan. De Nederlandse pers besteedde er die dag volop aandacht aan. Ook kwam het uitgebreid op de Tv. Het zwemmen op de eerste dag van het nieuwe jaar bleek een trend. In het begin waren het een tiental mensen die de stunt van de marathonzwemmer wilde nadoen. Dit was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Nadien kwamen duizenden mensen naar het strand. In het prille begin zwommen er een paar fanatiekelingen een aantal meter de zee in. Het was geen marathonwedstrijd. Tot vandaag de dag rent men naar de zee, gaat kopje onder, om vervolgens al bibberend van de kou weer terug te keren naar het strand. Toch moet men de temperatuur van het zeewater niet onderschatten. Er is in de afgelopen jaren gebleken, dat sommige enthousiastelingen onderkoeld waren geraakt. De Haagse reddingsbrigade bleef elke Nieuwjaarsdag alert.

 

Nadat het startschot had geklonken, rende Ankie gierend van het lachen en bibberend van de kou richting de zee. Opeens verstapte zij zich en viel in het zand. ‘Au!’ mijn enkel doet zeer’ riep ze luidt. De EHBO-post kreeg te horen dat ze werden gezocht om hulp. Twee medewerkers waren snel ter plaatse. ‘Juist nu moet je met je enkel het koude water ingaan vanwege de zwelling, vertelde een van hun. Samen met zijn collega droegen ze haar het zilte nat in. Na een paar minuten liepen ze met z’n drieën weer terug naar het strand. Door het koude water was de zwelling verdwenen en kon ze weer normaal lopen. Ze ging op zoek naar haar kleding en bedankte haar verzorgers, met de mededeling dat ze de eerstvolgende Nieuwjaarsdag weer terug zou keren naar Scheveningen, net als voorheen. Door haar enthousiasme was het bijna mis gegaan.

5 gedachtes over “Sprong in het zilte nat

    1. Dat maakt niet uit hoor, die foutjes. Ik heb er zelf ook weleens last van. Dat komt door ons enthousiasme. Bedankt voor de feedback.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s