Vadertje tijd

 

 

De tijd schrijdt voort. Jaar in jaar uit. Waarom de persoon Vadertje Tijd meestal wordt afgebeeld met een lendendoek om zijn naakte lichaam is een raadsel. Misschien vanwege de term: ‘De naakte waarheid, want de tijd tikt door totdat je tijd voorbij gaat.’ De vleugels die hij draagt kan een logischer verklaring zijn. De tijd vliegt en wacht niet op sukkelaars.

Tijd is een verschijnsel die op enig moment of tijdstip plaatsvindt. Iets kan lang duren, een tel of een seconde. Zo vind ik een zandloper een wonderlijk instrument die de tijd meet. Het zand dat in een van de twee reservoirs zit valt door de zwaartekracht naar beneden in het onderste reservoir. Dat heeft dus een bepaalde tijd nodig. Zodra het fijne zand op de bodem ligt kan men de zandloper weer omdraaien, waardoor de tijdmeting opnieuw begint. Tegenwoordig heb je zandlopers in alle soorten en maten. Men gebruikt ze tijdens het doen van spellen, het koken van eieren en tijdens de Reformatie waar de predikant ellenlange preken hield. In hele oude kerken in Zeeland vind je misschien nog een zandloper die onder de preekstoel is bevestigd.  

Magere Hein loopt in de voetsporen van Vadertje Tijd en wordt in de volksmond de Dood genoemd. Net als Vadertje tijd draagt hij een zeis bij zich en eveneens een zandloper. Ook zijn er illustraties met Magere Hein met een kaarsendover of een schedel in zijn hand. Voor iedereen gaat vroeg of laat de kaars uit. Symbolen voor de naderende dood. Magere Hein zijn personage is vaak verschillend afgebeeld. Mager is hij zeker en soms zie je hem als een skelet. De zeis symboliseert de dood. Je wordt een kopje kleiner gemaakt. Net als Vadertje Tijd staat Magere Hein ook symbool voor de tijd die voort gaat tot het einde van je leven.

Gelukkig hebben wij nog Moeder Aarde, de vruchtbaarheidsgodin die symbool staat voor de vruchtbaarheid en de natuur. Zij is de patrones van het moederschap. Het leven. Zij voedt, ondersteunt, bergt op als iets is vergaan. Met z’n drieën hebben ze gezamenlijk iets gemeen. De tijd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s