Tv-programma’s uit mijn jeugd

 

 

 

Kinderprogramma’s uit vroeger tijden lijken voor mij alweer een eeuwigheid geleden. De eerste televisie zag in die jaren net het levenslicht. Samen met mijn jongste zus keken wij, in eerste instantie, bij de buren televisie. Niet veel later kochten ook onze ouders een exemplaar op mahonie pootjes. Ondanks het beeld niet groter was dan een schoenendoos kon je alles goed zien. Het leuke was dat, er vanaf die jaren 1950 en 1960, het een feest was om naar onze favoriete kinderprogramma’s te kijken. Soms moest de voorkeur van onze ouders het onderspit delven als er rond een bepaald tijdstip een kinderprogramma begon.

Ik herinner mij nog dappere Dodo, die samen met zijn vrienden Kees, Harkie en de kapitein hun avonturen beleefden. Dodo vond ik niet zo leuk. Juffrouw vulpen wel. Paulus de Boskabouter die later in beeld kwam had iets guitigs over zich. Wel had Ik een hekel aan die heks Eucalypta met haar schelle stem. Voordat Paulus de boskabouter op de televisie verscheen, werd de serie uitgezonden op de radio. Dit heb ik nooit geweten. Drie kinderprogramma’s staken er voor mij met kop en schouders bovenuit. Pipo de Clown, Swiebertje en later in de tijd ook Floris en Sindala. Rond 1969 kwam de ridder met zijn metgezel in beeld. Als kind had ik al voorkeur voor geschiedenis en hilarische series. Dit is altijd zo gebleven. Landloper Swiebertje was bij iedereen thuis favoriet door het gekrakeel tussen hem en veldwachter Bromsnor. Dat ‘brommen’ stond op zijn lijf geschreven. Niet te vergeten Saartje die als bemiddelaarster optrad en het duo op gepaste wijze hun gemoederen liet bedaren.

Bij Ridder Floris heb ik altijd gedacht dat sommige opnames afspeelden in de studio. Niets was minder waar. De locaties bleken diverse kastelen te zijn in ons land en zelfs daarbuiten. Ook in en rondom slot Loevestein werden er opnames gemaakt. Als kind keek ik met andere ogen naar de historische serie die soms best spannend was. Al deze vergane glorie series blijven soms op mijn netvlies staan. De meeste acteurs van toen zijn inmiddels overleden, behalve Floris (Rutger Hauer) en Jos Bergman die naast acteur Sindala ook een Nederlandse kunstschilder is. Ook Mijnheer de Uil is inmiddels uit beeld gevlogen, waar jong en oud verzot op was. Daarom blaas ik dit  kinderherinneringen verhaal nu maar zelf uit. Mijnheer de Uil is al jaren met pensioen in zijn vermolmde olm.

 

 

 

2 gedachtes over “Tv-programma’s uit mijn jeugd

  1. goh wat een nostalgie breng je met je verhaal bij me boven. Heel leuk stukje dit. Ik was als kind doodsbang voor Pipo de Clown. Kroop ik onder tafel als hij woensdagmiddag op tv kwam. Ha ha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s