Kersttradities en gewoontes

 

 

De aanbidding van bomen was in vroeger tijden normaal bij de ‘heidenen’ in Europa. Deze gewoonte heeft het christendom wel overleefd. Vandaag de dag kom je de kerstboom overal tegen. Niet meer weg te denken in onze maatschappij. Er is een tijd geweest dat de katholieke kerk de kerstboom hekelde. In hun ogen was de verering van de (kerst)boom een heidens ritueel. Bomen waren het symbool van de vruchtbaarheid tijdens de Germaanse tijd. Vandaag de dag is de  kerstboom voor ons een zichtbare traditie. Daarentegen doet de kerstkrans denken aan zowel de advent als aan kerstmis. De originele kerstkrans heeft kaarsen die in zijn groene takken worden gezet. Ook hangt de kerstkrans vaak aan menig voordeur als een welkomstgroet. Tijdens mijn bezoek aan een Duitse kerstmarkt zag ik een blank houten kerstpiramide staan. Een soort carrousel voorzien met christelijke afbeeldingen. De engeltjes met trompetten. De carrousel werd draaiende gehouden door de warmte van de kaarsen die in de rondte van de carrousel werden geplaatst en die de propeller deed draaien. Dit kerstitem komt van oorsprong uit het Ertsgebergte in Duitsland. Ook zag ik leuke rook mannetjes in alle soorten, maten en thema’s. Elke houten pop heeft een houten pijpje in zijn of haar mond waarin een rookkegeltje zit. Bij het aansteken van het kegeltje gaat het pijpje roken. Helaas zijn de poppen vrij prijzig. Toch blijven ze erg leuk. Deze zogenaamde notenkrakers, rook mannetjes en zelfs vrouwtjes, worden gemaakt in het Ertsgebergte in Duitsland. Persoonlijk vind ik dat de Duitse kerstmarkten vaak originele kerstspullen verkopen. Duitsland blijft  een aantrekkelijk land voor kerstattributen.

Lang voor het christendom was ook de hulsttak een belangrijk symbool. Net als de (kerst)boom staat deze voor vruchtbaarheid, aangezien het blad aan de takken het hele jaar groen blijft. De doorns van de hulst doet denken aan de doornen kroon van Christus. Hulsttakken met hun rode bessen en stekelachtig blad worden naast al het andere kerstgroen ook veelvuldig gebruikt tijdens de kerst.

Oud- en Nieuwjaar

Ooit ontdekte men een recept van de oliebol die in een kookboek uit 1667 stond vermeld. Zo kende men ook eeuwen geleden de voorloper van de oliebol, de zogenaamde (oliekoek) schrijf oliekoeck. Deze koek was in een platte uitvoering in plaats rond. De ingrediënten bleven ongeveer dezelfde, zowel voor de oliekoek als de oliebol. Zo heeft elk land zijn eigen tradities, net zoals wij deze in ons land kennen.

2 gedachtes over “Kersttradities en gewoontes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s