Brand in de kerststal

 

 

Kerstmis 1962

Mijn jongste zus en ikzelf mochten kerstavond opblijven. Ik was 10 jaar en mijn zus Jacintha 6 jaar. Zo zaten wij, met vochtige haartjes, na onze wasbeurt, naast de kerstboom. De boom was versierd met glazen ballen, slingers en engelenhaar dat prikte als je er aan kwam. In die tijd zaten er minuscule kaarsen in metalen knijpertjes in de kerstboom.

Vader had zijn zelfgemaakte kerststal, die voor het zoveelste jaar werd neergezet, geplaatst op het dressoir. Moeder had de kerstbeelden neergezet en de kerstengel aan een spijkertje bovenin de stal gehangen. Voordat de kaarsjes, die voor de kerststal waren neergezet, werden aangestoken, werden wij door moeder geroepen om gezamenlijk het spel ‘Mens erger je niet’ te gaan spelen. Als traktatie kregen wij een glaasje ranja en een Maria kaakje.

Het spel was bijna afgelopen toen vader onverwacht opstond en de kaarsjes bij de kerststal aan wilde doen. Wij woonden in een benedenwoning. Aan de overkant van de straat zag ik dat er bij verschillende buren al kaarsjes in de kerstbomen branden. Ik ging zitten op een stoel die het dichtst bij de kerstboom stond. Vader stak de kaarsjes aan. Opeens vatte het dak, dat uit stro bestond, vlam. Ik gilde het uit. Zonder blikken of blozen trok vader razendsnel de metalen pin uit de sponning van het raam, schoof het raam omhoog en pakte de kerststal op. Het vuur sloeg zo snel in het dak dat er geen tijd meer was om de kerstbeelden te verwijderen. De stal met de meeste beelden belanden buiten op de stoep. Mijn zusje begon te huilen.

Moeder liep snel naar de kaarsjes toe die nog brandend op het dressoir stonden. Tijdens het uitblazen kon ze niet voorkomen dat er een kaarsje omviel. Meteen ontstond er een brandvlek op het dressoir. Samen met vader renden wij naar buiten. Ik zag dat alle gipsbeelden kapot waren. Maria had geen hoofd meer. De engel was gebarsten, twee van de Driekoningen waren doormidden. Het was een drama. Vader bluste het vuur en ik nam de kapotte beelden op. Bij binnenkomst zag ik dat er drie schapen, een koning, Jezus en zijn kribbe en Jozef het hadden overleefd. Onze kerstavond eindigde in een misère. De kaarsjes in de boom gingen die kerst niet meer aan. De schroeiplek werd verdoezeld met een gehaakt kleedje met daarop een bloemenvaas. Een kerst om nooit te vergeten.

2 gedachtes over “Brand in de kerststal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s