Haags biertje

Bierbrouwerijen in Den Haagde-roode-leeuw

 

Lang voor mijn geboorte in 1952 bezat Den Haag een aantal bierbrouwerijen. De Oyevaar werd opgericht in 1608 in het midden van de Turfmarkt. Eigenaar was Wiert Gerritzoon van Overmeer. In de jaren 1606 tot 1611 werd gelijktijdig de Turfmarkt en de gracht aangelegd. Rondom de brouwerij kwam bebouwing. De Oyevaar had het wapen van Den Haag. Karel V had in 1531 uitgesproken dat zogenaamde open steden, dat Den Haag toen ook was, geen bierbrouwerijen mochten hebben. Ondanks Den Haag geen stadsrechten had, was Delft dus fel gekant tegen de komst van de bierbrouwerij. Uiteindelijk is de Oyevaar, die ook de naam in de wandelgangen had van ‘De Oude Brouwerij’ afgebroken. Enkele straatnamen herinneren nog aan de Oyevaar, zoals de Brouwerstraat en steeg die in het Spuikwartier stonden. Op 29 juli 1988 stond er een artikel in de krant het Binnenhof, dat er restanten van de Oyevaar waren blootgelegd.

Een gevelsteen van bierbrouwerij de Roode Leeuw aan de Prinsegracht 50 doet denken dat deze werd gebouwd in 1643. In dit pand zit vandaag de dag ‘De Keuringsdienst van Waren.’ Omdat de bierbrouwerij jaren leeg stond, moest deze plaatsmaken voor woningbouw. Herenhuizen wel te verstaan. De brouwersgracht van toentertijd bestaat nog steeds, maar is in 1904 gedempt. Ooit was er ook De Rode Leeuwstraat die tot 1922 de Kuiperstraat heette. De Roode Leeuw had een molen in gebruik die in de volksmond de Oyevaar werd genoemd.

Toen Den Haag met woningbouw werd uitgebreid moest een deel van de molen daarvoor wijken, hoofdzakelijk de kap. Het onderstel deed toen dienst als opslagplaats van diverse goederen. Nadien werden de omliggende woningen afgebroken en werd er een kantoor gebouwd van de Belastingdienst, die inmiddels sinds lange tijd is verhuisd. Nadien werd het pand gekraakt en nu weer bewoond.

De derde bierbrouwerij van Den Haag, kreeg de naam ‘De Drie Kruijssen.’ Dit pand stond aan de Prinsegracht 124. Deze bierbrouwerij werd de grootste en belangrijkste van Den Haag. In 1914 sloot hij zijn deuren en werd kort daarop gesloopt.

Dat er menig biertje in Den Haag werd gebrouwen was nu wel zeker. Toch kwam er alsnog een brouwerij aan het firmament met de naam ‘Het Anker.’ Van origine had hij de naam ‘De Pruisische Adelaar.’ De eigenaar was A.H. van Dijk. Deze brouwerij stond aan de andere kant van Den Haag aan de huidige Badhuisweg en deels in het gehucht Wittebrug. In 1835 behoorde dit gehucht toe aan Wassenaar. Later in de tijd werd de grens verlegd en stond de brouwerij op Haags grondgebied. In de 19e eeuw lag Wittebrug in het midden van een duinlandschap. Het gehucht was zo klein dat het eerst geen eigen naam had. Het kreeg de naam Wittebrug door de aanleg van een brug dat over het Willem-II-kanaal lag. Ook stond er een molen De Vier Wieken in de nabijheid.

De eigenaar van de brouwerij had gemerkt dat wandelaars de molen regelmatig bezochten. Hij besloot een koffiehuis te beginnen met mogelijkheden dat men in het pand ook kon logeren. De uitbater had maar liefst zeven kamers. In 1888 sloot hij zijn brouwerij en werd zijn koffiehuis uitgebreid tot een hotel dat dienst deed tot 1995.

Na jaren zonder bierbrouwerijen in de Hofstad, zijn er inmiddels twee brouwerijen actief onder de naam ‘Kompaan bier’, ontstaan in 2012 en een aantal jaren eerder ‘Het Brouwcafé’, opgericht in het jaar 1996.

Bierbrouwerijen zijn in de Hofstad Den Haag weer gaan settelen. Toentertijd en tot vandaag de dag.

 

 

Bron: deels Historiek en een beetje van mijzelf.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s