Drijfzand

 

 

De jongen was haar oogappel. Het kind waar zij en haar man lange tijd op hadden gewacht. Hij werd verwend. Zijn vader had een goede baan, waardoor zijn moeder niet hoefde te werken. Het was een liefdevol gezin. In de zestiger jaren kwam met mate sterkedrank op de markt, waaronder ook bier. Mensen die het konden betalen, kochten wijn en bier voor verjaardagen of voor de feestdagen. Het was een luxeartikel. Hun zoon kwam al jong met drank in aanraking. Bier waarvan de helft 7-up was werd er voor hem geschonken omdat hij dat zo lekker vond. Zijn ouders zagen geen gevaar.

Hij trouwde en kreeg kinderen. Niet lang daarna werd zijn moeder ernstig ziek. Diagnose: hersentumor. Haar spraakvermogen viel uit en ze kreeg een beroerte. Er was geen conversatie meer mogelijk. Van een goedlachse en humoristische vrouw was zijn moeder een zielig hoopje mens geworden. Hij zag met lede ogen aan dat het slechter met zijn lieve moeder ging. Samen met zijn vader deelde hij het verdriet. Het bier gemixt met 7-up was allang verleden tijd. Er werd door hem nu ook doordeweeks bier gedronken. Het drinken werd frequenter, nadat op vijftig jarige leeftijd zijn moeder overleed.

Het was een hard gelach voor hem, maar ook voor zijn vader. Hij kon niet met zijn verdriet omgaan. De ontelbare gesprekken met familie en met professionele instanties hielpen niets. Zijn vrouw moest toezien hoe hij haar en zijn kinderen in diepe armoede bracht. De enige vriend die hij had was zijn vertrouwde bier. Zo kon hij zijn verdriet vergeten. Het geld dat zijn vrouw verdiende ging er weer net zo hard uit door zijn verslaving.

Een werkgever probeerde hem te helpen, maar na een korte opleving viel hij weer terug in zijn oude gewoonte. Het kon niet uitblijven dat hij na verloop van tijd ziek werd. Er gingen nog jaren voorbij met doktersbezoeken en ziekenhuisopnames.

Zijn kinderen wisten al op jonge leeftijd, dat hun vader aan de drank was. Ook hun opa miste zijn vrouw. Regelmatig ontvluchtte hij zijn woning, vond een vrouw en hertrouwde. Met zijn zoon ging het niet veel beter. Door ernstig geldgebrek en zijn verslaving aan drank, koste hem dat uiteindelijk zijn huwelijk, dat was opgebouwd uit drijfzand. Hij stierf een jaar na zijn scheiding. Uiteindelijk werd hij twee jaar ouder dan zijn moeder, toen hij op 52-jarige leeftijd stierf aan een ernstige leveraandoening.

 

2 gedachtes over “Drijfzand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s