Parkietenterreur

1k0.jpg

 

Op zoek naar een parkiet liet ik mij toentertijd overhalen door een verkoper van een dierenwinkel die vertelde dat twee parkieten in een kooi gezelliger was dan een exemplaar. ‘Vooral voor de vogels’ zei hij er nog achteraan. Het werden dus twee poppen. Ik woonde op kamers en een vogel aanschaffen leek mij wel leuk.

Met de kooi en de parkieten reed ik met de auto naar huis. Thuis werd de kooi geïnstalleerd met stokken, sepia, een drink- en voederbakje. De parkieten moesten duidelijk wennen aan de kooi die toch niet al te klein was. De een ging rustig zitten op een van de stokken en de ander klom nerveus omhoog en omlaag. De stille groene pop, trok met haar snavel aan een metalen belletje dat midden in de kooi hing. Blijkbaar reageerde de blauwe parkiet daarop. Ze kwam vrijwel direct in de buurt van haar soortgenoot zitten.

Regelmatig maakten ze mij beiden bij het krieken van de dag wakker met een hoop gekwetter. Dat kwam achteraf goed uit. Mijn wekker had ik niet meer nodig. Om 9.00 uur moest ik namelijk op kantoor zijn. Thuisgekomen was er vaak leven in de bierbrouwerij. Naarmate de weken verstreken, viel het mij wel op dat de groene parkiet vaak stil in een hoekje zat van de kooi. Omdat ik werkte wist ik niet wat er overdag gebeurde tussen die twee.

Opeens zag ik dat de blauwe parkiet het voederbakje in haar bezit nam, als de andere aanstalten maakte om te willen eten. Helaas kon er maar een voederbakje in de kooi. Het was mij al opgevallen dat de groene parkiet mager werd. Ik begon er meer op te letten. Zo kon het niet langer. De arme vogel kon alleen maar drinken.

De volgende dag, na kantoor, besprak ik het probleem met de verkoper die zo enthousiast de parkieten aan mij had verkocht.

‘Broodnijd denk ik, zei hij. ‘Ik ben bang dat de magere parkiet het niet redt’ zei ik tegen hem. Uit nood kocht ik er een extra kooi bij. De verkoper had met mij en de parkiet te doen en gaf een leuke korting. Thuis haalde ik de parkieten uit elkaar. Het ging nadien beter met die twee. Na verloop van tijd kreeg de groene parkiet haar normale postuur weer terug.

Twee parkieten in een kooi was in mijn geval niet gunstig. Gelukkig ben ik er op tijd bij geweest.

1392411474_536b172636_b 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s