Tic

2108565-72c37f118e0ac281e0bd1ffd578043b0

 

 

Wat is een tic? Een oncontroleerbare uiting van nervositeit. Tijdens een vergadering hoor ik een repeterend geluid. Het blijken de nagels te zijn van een secretaresse die ongecontroleerd tegen haar waterglas aantikt. Ik denk dat het de batterijklok is die schuin achter mij in de vergaderzaal hangt.

Niet naar luisteren, zeg ik in mijzelf, maar kom al snel tot de conclusie dat deze gedachte niet helpt. Mijn aandacht gaat uit naar haar roodgelakte nagels. Ik ben uit mijn concentratie gehaald. Het prevelement van de voorzitter gaat deels aan mij voorbij. Blijkbaar ben ik niet de enige. Een vrouw naast mij begint zich af en toe te verplaatsen op haar stoel. Ik kijk nu naar de overzijde van de zaal waar hoofdzakelijk mannen zitten. Een ervan trekt zijn wenkbrauwen omhoog. Als blikken kunnen doden dan laat hij het waterglas springen van de secretaresse. Niemand zegt iets over haar nerveuze tic. Een paar gasten beginnen zich er ook aan te irriteren. Net op het moment dat een persoon door een microfoon iets wil zeggen, stopt het repeteren.

Waar heeft de voorzitter het eigenlijk over gehad? Ik ben de draad van het verhaal kwijt. Een moment denk ik aan mijn school, waar een docent mij verwijt, dat ik mij niet concentreer. Ik weet dat ik  snel uit mijn concentratie raak als ik geluiden hoor.

Die middag is dat ook het geval. Tot overmaat van ramp begint een man met een kale schedel met een van zijn voeten te wiebelen op het ritmische getik dat zojuist weer begint. Kort erna wordt er een pauze ingelast. In de hal hap ik naar lucht.

Na de pauze neem ik mij voor om aan nerveuze types geen aandacht te besteden. Alhoewel! ik ben nu een van hen geworden, maar dan zonder tic. Ik word van dit alles bloednerveus. De voorzitter houdt het ook voor gezien en sluit de vergadering.

’s Avonds in bed kan ik de slaap niet vatten. Nog steeds hoor ik het repeterende getik. Het is mijn wekker. Normaal heb ik er geen last van. Het wordt nog eens extra versterkt door het geluid van de nagels die nog steeds mijn gehoor belasten. Ik ben het spuugzat, pak de wekker op en gooi deze naar de andere kant van onze slaapkamer. Waarschijnlijk is de batterij eruit gevallen. Ik hoor niets meer. Mijn man slaapt en hoort blijkbaar niets. Wat later val ik eindelijk in slaap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s