Moeders mooiste

carlos_ii

 

Inteelt

 

Van inteelt bij mensen hoor je de laatste jaren niet veel meer. In vroeger tijden kwam inteelt veel meer voor dan vandaag de dag. Zelfs in onze geschiedenis zijn er verhalen bekend. Er zijn nog plaatsen waar inteelt nog steeds voor komt, zei het in mindere mate. Er is veel over geschreven wat de consequenties kunnen zijn van trouwen met een direct familielid. Kinderen uit zo’n gezin krijgen onherroepelijk gezondheidsproblemen. Het trouwen met directe familieleden is dus buiten kijf. Zoals de meeste onder ons wel weten schuilt er een gevaar door het toepassen van inteelt. Geestelijke- en lichamelijke ziektes steken de kop op en zetten zich voort bij nazaten.

Overal ter wereld is het geen onbekend feit. In Marokko komt het nog steeds voor om met een neef of nicht te trouwen. Ook bij de adel was dit vroeger het geval. Inteelt werd toegepast om de status, geld en goederen en zelfs de familienaam in stand te houden. Ook bij veel Koningshuizen. De Habsburgse adel is daar een voorbeeld van geweest. Een veel voorkomende afwijking was de afwijkende onderlip en een vooruitstekende kin. Deze misvormingen binnen deze adellijke familie zetten zich voort bij de nazaten. Op schilderijen werden de portretten van de edelen verdoezeld door portretschilders van die tijd. Ze maakten de personen, waarschijnlijk op verzoek, mooier dan ze in werkelijkheid waren. Het verdoezelen van lichamelijke afwijkingen.

Een voorbeeld was Karel II. Hij was zowel geestelijk- als lichamelijk gehandicapt en werd slechts 38 jaar. Alle uiterlijke kenmerken van zijn voorouders waren in hem overdreven vertegenwoordigd. Zijn hoofd was groot en hij had een vooruitstekende kin. Daardoor kreeg hij zijn tanden moeilijk op elkaar. Ook had hij een abnormale grote tong, waardoor hij moeilijk kon eten. Naarmate hij ouder werd lieten zijn ogen hem in de steek. Moeders mooiste was hij in elk geval niet.

Om de adellijke familie in stand te houden trouwde hij met twee vrouwen, te weten: zijn eerste vrouw Marie, Louise van Orléans en na haar dood met Maria, Anna van Beieren.

Van karakter bleek hij ook kinderlijk te zijn en snel daarna werd hij seniel. Hij kon nauwelijks lezen en schrijven. Zijn moeder trad daardoor op als regentes. Na zijn dood in het jaar 1700 kwam er een kentering binnen de Habsburgse adellijke familie. De tijd van inteelt was grotendeels voorbij.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s