Moment voor ons zelf

 

 

Er is veel veranderd door de jaren heen. Vroeger zat men aan tafel de krant te lezen, spelletjes of een hobby te doen. Vandaag de dag heeft menigeen een Ipad, E-reader of iets dergelijks. Als kind zag ik mijn vader gebogen zitten over zijn krant, wijdgeopend voor hem op tafel. Steevast voor het ontbijt deed hij dat. Als moeder in aantocht was om de tafel te dekken vouwde hij zorgvuldig de krant op om deze na het eten alsnog te gaan lezen. Tijden veranderen. In menig gezin kan het nu een ergernis zijn als men frequent met een IPad, E-reader of zelfs met een laptop aan de eetkamertafel zit. Er wordt niet meer gecommuniceerd met elkaar aan de dis.

 

Hoe anders was het toentertijd. Er werd na het avondeten gepraat over de dingen van de dag. Niet alleen door mijn ouders maar ook gezamenlijk met ons kinderen. Mijn jongste zus en ikzelf wilde ook weleens onze verhalen kwijt. Na het eten ging ik vaak naar mijn kamer om te gaan tekenen, muziek te luisteren of te gaan lezen. Mijn zus had haar eigen liefhebberijen. Net voordat het journaal op de TV van 20.00 uur begon, zetten mijn moeder koffie of thee en kregen wij limonade. Moeder had haar handwerkjes en ook vader deed zijn ding.

 

Als ik uit school kwam lag de krant vaak nog geopend op de pagina waar vader was gebleven met lezen. Na zijn werk las hij meestal de rest van het nieuws. Dat was een gewoonte van  hem. Nu is het zo, dat zowel binnen- als buitenshuis de IPad bij de meeste mensen niet meer weg te denken is. Het vervelende vind ik dat je op bepaalde plekken wordt geconfronteerd met onzinnig gepraat waar ik niet op zit te wachten. In openbare ruimtes en in het openbaar vervoer is dat het geval.

 

Kinderen fietsen gebogen over hun stuur, koptelefoon op hun hoofd en met hun Gsm in de  hand.  Ook mijn generatie doet mee. Blijkbaar zijn ze vergeten hoe het ooit was. Natuurlijk heb ik ook een Gsm, die ik voor nood bij mij heb. Om lukraak te bellen is niet aan mij besteed Soms vergeet ik het ding uit mijn handtas te halen, waardoor de batterij leeg is. Gelijktijdig besef ik dat ik mee moet gaan met mijn tijd. Toch blijf ik er moeite mee hebben dat persoonlijke contacten steeds minder worden.

 

 

2 gedachtes over “Moment voor ons zelf

    1. Bedankt Rob. Zo af en toe, tussen de regels door, ben ik naast het schrijven bezig met een stamboomonderzoek. Ik probeer te blijven schrijven. Groetjes, Gemma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s