Halloween en de achterliggende gedachte

th

 

Halloween is een feestdag voor Nederland, Ierland, Engeland, de USA en Canada. Ongetwijfeld zullen er nog wel meer landen zijn. Op 31 oktober verkleden kinderen zich, bellen bij ons aan in de hoop dat ze van de bewoners iets lekkers krijgen. De laatste jaren wordt er door de winkeliers  veel aandacht besteed aan de versieringen voor dit feest. Meestal zijn het pompoenen die uitgehold en al een bepaald type gezicht hebben. Door een kaarsje in de pompoen te doen heeft het gezicht iets griezeligs. Heksenhoeden, spinnen, verlichting, nep herfstbladen, dennenappels en speciaal voor dit feest gemaakte kleding zijn er te koop. Een enkeling geeft een Halloweenfeest voor vrienden.

Halloween is afgeleid van de Engelse term ‘All Hallows Eve’, oftewel Allerheiligenavond. Het feest werd vooral door de vroegere Kelten gevierd. De geesten van overleden familie zouden oprijzen als men voor hun woning het geoogste voedsel neer zou leggen. Om eventuele boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Het feest had te maken met de oogst van het voedsel in de maand oktober.

Op 2 november, het feest van Allerzielen, gingen in vroeger tijden in lompen gehulde christenen de dorpen rond om te bedelen voor de zogenaamde zielencake (een brood voorzien van krenten) dat toentertijd werd gemaakt. Voor elk brood dat ze ontvingen baden ze voor overleden familieleden van de gulle gever. In die tijd waren mensen doodsbang voor het zogenaamde Vagevuur waarin ze na hun dood in zouden kunnen belanden. Men hoopte door hun humaniteit niet in het Vagevuur te komen, maar naar de hemel.

Pas in 1992 deed het Halloweenfeest zijn intrede in ons land en is het feest een Hype geworden waarin sommige als demonen verklede figuren mensen en kinderen de stuipen op hun lijf jagen. Toch zijn er kerkgenootschappen en instellingen, die kritiek hebben op het Halloween gebeuren, vanwege het heidense karakter ervan. De demonenkleding en horrorversierselen die overgewaaid zijn uit de Verenigde Staten hebben volgens zeggen een link me de duivel.

Vanwege de afwijzing van Allerheiligen en Allerzielen en het Vagevuur door het protestantisme wordt vooral door de reformatorisch genootschappen bezwaar gemaakt tegen elke uiting van Halloween. 31 oktober is namelijk een belangrijke gedenkdag voor de protestanten, de Hervorming dag en wordt gezien als het begin van de reformatie.

Net als het Sinterklaasfeest kent Halloween ook hun achterliggende gedachtes. Voor- en tegenstanders zullen er rond deze feestdagen altijd wel zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s