Kokkerellen

 

 

Na al die jaren heb ik me eindelijk erbij neergelegd. Een super kok wil ik niet meer worden. Het gevoel zit er niet meer in. Deels is het de schuld van mijn man. Voordat ik hem leerde kennen maakte ik bijna van alles in de keuken, van braden en bakken. Toen op een dag ik een uitgebreide maaltijd had bereid, gaf hij als antwoord: ‘dat het eten hem heerlijk had gesmaakt, maar al die liflafjes, zoals hij dat toen noemde, zonde was van mijn kostbare tijd. De moed zakte in mijn schoenen en de lol van koken was er op dat moment vanaf.

 

‘Jouw ballen gehakt, salades en soepen zijn prima, maar al die andere frutsels op mijn bord daar gaat veel tijd inzitten’ zei hij alsnog. Ik dacht na over zijn reactie. Deels had hij wel gelijk. Vaak haalde ik veel werk op mijn hals na mijn werkzaamheden op kantoor. Zijn moeder had hem jaren verwend met diverse stampotten, Griesmeelpudding met bessensap en dat soort kost. Hij vond dat nu eenmaal lekker. Ook bakte ik soms cake of appeltaart in het weekend. Toen hij op een keer thuiskwam met een vlaai van de bakker die hij ook erg lekker vond, bleef een tijdje mijn ovendeur dicht.

 

Eigenlijk benijd ik mijn dochter. Zij houdt van kokkerellen en maakt, net als ik toentertijd, allerlei liflafjes. Als ze tijd heeft samen met haar vriend. Jammer genoeg werkt dat niet bij mij. Mijn man is een harde werker, maar koken interesseert hem niet. Hoe anders was het bij ons thuis. Mijn vader kon uitstekend koken en hield van experimenteren. Hij vond het ook leuk om lekkere hapjes te maken uit eigen ideeën. Moeder daarentegen kon koken, maar bijzondere dingen maken was niet aan de orde. In die sobere tijd van de jaren vijftig waren levensmiddelen lang niet zo uitgebreid als vandaag de dag waar vrijwel van alles te koop is. Sommige producten waren te duur voor een gezin.

Soms vliegt het koken mij aan. Als ik jarig ben hoop ik op een speciaal cadeau. Een cateraar die mij en mijn gasten verwend met allerlei lekkernijen, zonder dat ik maar een hand hoef uit te steken, behalve dan om felicitaties in ontvangst te nemen. Misschien huur ik mijn dochter wel in?

 

2 gedachtes over “Kokkerellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s