Rode planeet Mars

mars2

 

Als wij het mogen geloven kunnen wij over een aantal jaren op reis gaan met een raket naar de planeet Mars. Ongetwijfeld zal dit weleens gaan gebeuren. Een paar eeuwen geleden dacht men ook dat onze aarde plat was en dat er achter de horizon niets meer was. Wetenschappers waren het in die tijd niet met elkaar eens, totdat het tegendeel eeuwen later werd bewezen. De aarde bleek rond te zijn.

Een trip naar de Maan, wie had dat ooit gedacht. Men verklaarde elkaar voor gek. Zo’n afstand richting het heelal, dat kon toch onmogelijk. Nu is de planeet Mars aan de beurt. Hij is voorlopig voorbestemd voor de rijken. De torenhoge kosten worden door hun betaald. Vroeg of laat zullen zij de kans  hebben om als eerste negen maanden te vliegen naar deze rode planeet. Avonturiers zijn er altijd al geweest of alsnog geboren worden. Aan de ene kant kan de trip ook belangrijk zijn voor onderzoeken door wetenschappers.

Toch vraag ik mijzelf af of een mens zich daar kan aanpassen. Men kan nu eenmaal niet zonder voedsel en water. Legt men bij aankomst niet het loodje door temperatuurschommelingen of anders. Voor mijzelf lijkt het een hele uitdaging om naar de rode planeet te gaan. Ik wil er niet aan denken, laat staat om ernaartoe te gaan. Al zou ik de geldelijke middelen hebben, dan duurt de reis mij al veel te lang. Op aarde heb ik al hoogtevrees. Wat zou ik daar moeten zoeken tussen al die rode bergen met al dat stof om mij heen. Misschien zweven er wel ziektekiemen rond, die de reizigers vervolgens weer meenemen naar de aarde. Komt men eigenlijk wel terug? Stel je voor dat de raket panne krijgt. Wat dan?

Ik ben nu eenmaal geen pionier. Daar heb ik simpelweg het lef niet voor. Eigenlijk ben ik heel saai. Ik houd van zekerheid en ben voorzichtig voor al het onbekende. Astronomie en het heelal blijft wel boeiend, dat is een ding dat zeker is, maar om een planeet te bezoeken, dat is voor mij een brug te ver.

Er zullen personen zijn met een portie ondernemingslust die deze lange reis  kunnen en willen ondernemen. Waarschijnlijk zitten daar ook onze nazaten bij. Mijn zegen hebben ze in ieder geval.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s