Bemoeizucht, bemoederen of betuttelen

 

 

Het kan allemaal. Bemoeizucht, bemoederen en betuttelen. Als een zwaan spreid ik mijn vleugels uit over alles wat mij dierbaar is. Ik houd alles onder controle. Het welzijn voor mijn gezin vind ik belangrijk. Voor betutteling moet ik oppassen. Het is door de jaren heen in mijn karakter geslopen. Onze dochter is inmiddels volwassen. Toch betrap ik mijzelf steeds op mijn waarschuwingen die ik zo af en toe naar haar toe ventileer, terwijl ik weet dat ze een onafhankelijke en sterke vrouw is.

‘Mam!’ nu betuttel je mij weer, riep ze weleens. Ik weet ondertussen wel wat ik wel of niet moet doen’ vertelde ze mij, soms met een geïrriteerde ondertoon.

Ben ik dan zo irritant dat ik het zelf niet meer in de gaten heb dat ik mij ongewild bemoei met haar leven?

Voor haar is het min of meer een oplossing dat ze samenwoont en mijn prevelementen niet meer aan hoef te horen. Althans dat denk ik zelf. Toch heb ik in de loop der jaren tijdens gesprekken met andere moeders gemerkt, dat er veel vrouwen dezelfde goedbedoelde betutteling hebben. Moeders zijn nu eenmaal bezorgd, al zijn de kinderen voorgoed het huis uit, en zullen dat ook blijven. In mijn geval is het de aard van de moederkloek zoals ik mijzelf soms noem. Ik ben en blijf nu een maal de moeder van onze dochter. Al heeft men tien kinderen, moeders geven goedbedoelde raad, die vaak in de wind wordt geslagen. Elk mens moet nu eenmaal door schade en schande wijs worden. Toch willen moeders hun kroost beschermen tegen het kwaad.

Sinds een tijdje neem ik mijzelf in acht en ben ik bezig om bijna op mijn tong te bijten als ik weer iets voel opborrelen. ‘Niet mee bemoeien’ zeg ik in gedachte tegen mijzelf. Je verstikt de andere partij. Geef haar de ruimte en de vrijheid om een eigen leven op te bouwen en kauw niet alles voor. Diep in mijn hart weet ik dit alles eigenlijk al. Een mens kan soms zo hardleers zijn en ik ben er blijkbaar een van.  

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s