Opa

 

 

Omdat mijn ouders eind jaren ’50 en ’60 werkten, bracht een van mijn opa’s mij en mijn jongste zus, in eerste instantie, naar de crèche en later naar de lagere school. Hij deed dat met veel liefde. Een kleine gedrongen man, die door een ongeluk nog maar een arm had. Zolang ik hem kende hing zijn rechtermouw deels in de zak van zijn grijze blazer. Ook liep hij mank. Ondanks het drama dat hem was overkomen, zat hij nooit bij de pakken neer. Hij had ook een zekere zelfspot. Als kind vroeg ik eens aan hem tijdens het naar school gaan: ‘Opa, waar is uw andere arm? waarop hij antwoorde: ‘Die heb ik in mijn tuin begraven.’ Ik begreep er niets van en nam het toen maar voor kennisgeving aan. Bij thuiskomst vroeg ik het aan mijn moeder die in eerste instantie om het antwoord van haar schoonvader moest lachen. Blijkbaar wist ze niet hoe ze dit aan mij moest vertellen en omzeilden het antwoord. Jaren later vernam ik dat zijn arm door het fatale ongeluk in het ziekenhuis was geamputeerd.

Ondanks zijn handicap deed hij nog wonderbaarlijk veel met één arm. Hij was koopman. Kleine meubelen die hij opkocht en verkocht tilde hij met een arm op en plaatste deze op zijn bakfiets. Oma hielp opa ook mee om bij thuiskomst de goederen in de loods op te bergen. Ook kocht hij tweedehands schoeisel dat later ook voor zijn gezin te pas kwam. Ooit vertelde hij mij het verhaal dat hij tijdens de oorlog voor zijn gezin en anderen schoenen repareerden. Hij klemde de leest tussen beide voeten. Plaatste de schoen erop om daarna de nieuwe- of tweedehands zool over de versleten zool te leggen. De minuscule spijkertjes drukte hij in de zool om deze met een hamertje in de zool te slaan. Hij had zich aangeleerd om dit met een arm te doen. Zo deed hij wel meer klussen.

Opa en oma waren gastvrije en sociale mensen. Niet alleen voor hun eigen kinderen en kleinkinderen, maar ook voor buitenstaanders in hun eigen omgeving die hulp nodig hadden. Altijd stonden ze voor iedereen klaar. Herinneringen uit het verleden die ik altijd zal blijven koesteren.

2 gedachtes over “Opa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s