De merel sterven na dood

 

 

September 2016

Er volgt een bericht via het Journaal. In de afgelopen maanden zijn er duizenden merels gestorven in Duitsland door het usutu-virus oftewel  het USUV-virus. De verspreiders en boosdoeners zijn muggen afkomstig uit Swaziland die het virus overdragen op zwaluwen. Deze vogels zijn er niet bevattelijk voor. De merels blijkbaar wel. Ook andere zangvogels zijn de dupe.

Het was mijzelf al opgevallen dat ik in de vroege ochtend de merels niet meer hoorde zingen. Soms zongen ze naar mijn meningmerels%20usutu%201 wel erg vroeg, maar dat nam ik maar voor lief. Ook uilen zijn het slachtoffer geworden. In een rap tempo slaat het virus bij sommige vogels genadeloos toe.

Vijftien jaar geleden kwam het virus als eerste voor in Oostenrijk, waarna het zich verspreidde naar de omliggende landen. Ondertussen trekt het virus door Europa.

De muggentijd is nu vrijwel voorbij. De herfst staat weer voor de deur. Toch verwacht men dat naast Duitsland volgend jaar de Benelux aan de beurt komt. Volgens insiders wordt de ziekte niet overgedragen van vogel tot vogel. Dat neemt niet weg dat een merel met deze ziekte een verenkleed heeft dat niet glanst of netjes oogt. De vogel wordt in korte tijd mager en kunnen door evenwichtsstoornissen matig of niet vliegen. Na ongeveer 3 dagen sterft de merel, omdat er simpelweg nog geen antivirus bestaat.

De verwachting is dat merels uiteindelijk een anti stof zullen vormen tegen het virus en daardoor immuun zullen worden. In Oostenrijk, waar enkele jaren geleden het virus voorkwam, zijn nu de eerste tekenen van immuniteit waargenomen.

Het is te hopen dat de merel voor die tijd niet in grote getalen uitsterft. Dat zou tragisch zijn voor de vogel en voor ons die deze vogel een warm hart toedraagt al was het alleen maar wegens zijn mooie zang.

 

2 gedachtes over “De merel sterven na dood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s