Verpaupering

 

 

Door de eeuwen heen is er niet veel veranderd in de woningbouw. Vooral in de steden. Men woont er in luxe villa’s, meestal aan de rand van de stad, in rijtjeshuizen, appartementen of in woningen die het aanzien niet waard zijn. Veelal treedt er verpaupering op rondom het centrum van een stad of dorp. Ook in de buurt van havens, stations waar veelal sociale woningen staan. De meeste van deze woningen worden soms afgebroken. Daarvoor in de plaats komt nieuwbouw. Toch blijft er altijd een percentage verwaarloosde woningen staan. Sommige zien eruit als onbewoonbaar. Krotten dus. Toch blijken er nog steeds mensen te wonen.

In de afgelopen eeuwen had men ook dat duidelijke standsverschil. Als je geld had en een vooraanstaande positie beklede, woonde je in een Patriciërshuis, een Herenboerderij, of in grachtenpanden, terwijl het gewone volk moest wonen in krakkemikkige woningen die meestal te klein waren. Ze stonden in smalle stegen waar het daglicht nauwelijks zichtbaar was. Grote gezinnen verbleven in te kleine woningen. Het woord luxe was voor hen onbekend. Of je was rijk, of straatarm.

Vandaag de dag is het niet veel beter. Het standsverschil is nog steeds aanwezig. Niet alleen in de stad maar ook in een dorp. Ook zwervers zijn er door de jaren heen geweest. Mensen die door omstandigheden hun woning moesten verlaten, maar ook die er bewust voor hebben gekozen om te gaan zwerven. Sommige zijn vereeuwigd op schilderijen van grote meesters van toen. Vooral aan sociale woningbouw is er momenteel een groot tekort. Mensen uit allerlei landen komen ons land binnen. Onze jongeren moeten veelal jaren wachten voordat ze een woning krijgen toegewezen.

Tweeverdieners die een huis willen kopen staan voor een moeilijke keuze. Het komt regelmatig voor dat een arbeidscontract van een van de partners niet wordt verlengd. Zou de andere partij de woning dan kunnen aflossen? Alles draait namelijk om zekerheid. De huurprijzen rijzen de laatste tijd de pan uit. Ergens een goede en betaalbare woning vinden wordt lastig. Alles draait nu eenmaal om geld. Heb je daarvan genoeg dan heb je nog kansen. Dat geldt niet voor iedereen. Zo verandert er simpelweg niets. Vroeger niet, vandaag de dag niet en in de toekomst, die ligt nog in het verschiet.

2 gedachtes over “Verpaupering

 1. Aj, wordt ons leven dan echt niet beter?
  De luxe van nu bestond vroeger niet.

  Armen zijn er altijd geweest.
  Toch heeft in mijn ogen iedereen in de tijd in Nederland toch een beter leven gekregen.

  Al kan onze rijkdom nog steeds beter, eerlijker verdeeld worden.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s