Te vroeg

thklok

 

Ik ben, zoals gewoonlijk, te vroeg op een afspraak. Bij binnenkomst moet ik wachten. Alles draait nu eenmaal om de klok. Dat wachten kan overal zijn, bij de huisarts, tandarts of waar dan ook. In het medische circuit lopen afspraken vaak uit. Waarom ik altijd te vroeg ben, weet ik eigenlijk niet? Alhoewel! ben ik soms bang om te laat te komen? Er kan namelijk van alles gebeuren onderweg. Aan oponthoud heb ik namelijk een hekel. Dat laatste wil ik liever niet. Ik houd er niet van om op het laatste moment te vertrekken. Aan haasten heb ik een broertje dood. Ik zie mijzelf niet als een type die met haar boterham in de mond het openbaar vervoer instapt of in mijn auto.

Mijzelf excuseren dat ik te vroeg ben, doe ik doorgaans wel. Ik loop het risico dat, als ik bij vrienden op bezoek ga, ze mij nog niet verwachten. Op kantoor kwam ik altijd te vroeg binnen. Op mijn gemak las ik dan de krant, dronk koffie om daarna met frisse moed te gaan werken. Langzamerhand kwamen andere collega’s binnen. Eén was er altijd te laat. Er ging geen dag voorbij, of ze stapte pas om 9.10 uur in plaats van 9.00 uur onze kamer binnen. Meestal verontschuldigde ze zich met allerlei excuses. Wij wisten wel dat het merendeel verzinsels waren. Met een afgezakt gezicht zat ze dan achter haar bureau. Na het zoveelste kopje koffie kwam ze eindelijk bij haar positieven en ging ze eindelijk aan haar werk.

Zo laat ze binnenkwam, zo vroeg vertrok ze in de namiddag weer. Van hogerhand zei er niemand iets van. Voor zover ik weet is ze nooit op het matje geroepen. Wat later in de tijd was ze wel een van de eerste die werd ontslagen. Blijkbaar wist men toch van haar ondeugd af.

Tijdens een Sinterklaasfeest op kantoor maakten wij surprises voor elkaar. Ik werkte samen in een klein team. Een collega had voor mij een klok gemaakt van karton, waarvan de wijzers op 08.45 uur stonden in plaats van op 9.00 uur. De laatste twee regels van een bijbehorende gedicht luidde: ‘dat ik al jaren liever te vroeg dan te laat op mijn werk kwam.’ Wij moesten er gezamenlijk om lachen.

Iedereen wist dat ik altijd ruim op tijd was. Beter vroeg dan te laat is nog steeds mijn motto.  

2 gedachtes over “Te vroeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s