Een leven naast de sociale media

Op een bewuste dag liep ik in het centrum van de stad samen met mijn dochter. Wij gingen  huiswaarts. Afzonderlijk van elkaar zag ik twee jongens op houten banken zitten met hun iPhone. Ze waren er zo druk mee bezig dat ze niets of niemand voorbij zagen lopen. Gefocust op hun toestel, zoals zo vele mensen. Ik moest glimlachen, omdat ik een van de jongens tegen de ander hoorde zeggen. ‘Ilse neemt nog steeds geen contact met mij op?’ Meteen antwoorde ik in het voorbij gaan: ‘Kijk nou eens om jullie heen, er liep zojuist een leuk meisje voorbij.’ Daar bedoelde ik gekscherend mijn dochter mee. Zij kent mijn humor en ze moest hard lachen. De beiden jongens lachten mee en volgden haar met hun ogen. Onverwachts riep een van de jongens: ‘ik ben verslaafd aan mijn iPhone.’ Ik zwaaide ze gedag en wij liepen verder.

Bij de parkeerplaats aangekomen pakte mijn dochter haar iPhone uit haar tas.

‘Zie je nou wel dat het apparaat verslavend werkt? zei ik weer.

‘Je hebt gelijk mam’ antwoordde ze.

‘Zelf hadden mijn man en ik een Gsm die wij alleen gebruikten om zo af en toe te Sms-en en te bellen. Dat vonden wij genoeg. Uit nood had ik zelf dit apparaat aangeschaft, omdat mijn ouders toentertijd ziek waren. Ik wilde de vinger aan de pols houden.

 

Het is een jaar later. Onze dochter heeft intussen een vaste relatie. Ze wonen sinds kort samen. Net terug van vakantie uit Griekenland vertellen ze ons beiden over Kos-stad waar hun standplaats was. Ze laten diverse foto’s zien van de omgeving.

‘Zo’n iPhone heeft wel een heleboel voordelen? Mam. Je kunt bijna alles doen met zo’n apparaat. Tijdens een diner in een willekeurig restaurant in Kos, zaten veel jongeren van onze leeftijd. Zelf waren wij met elkaar in gesprek, totdat het mij opviel, dat er veel leeftijdgenoten niet met elkaar spraken. Ze zaten tegenover elkaar met hun iPhone in de hand afzonderlijk van elkaar te communiceren.’

‘Tijdens die avond hadden wij dit pas door!’ antwoordde haar vriend. ‘Dit gebeurde tijdens het diner. Wij hadden tenminste nog oog voor elkaar, zei hij alsnog.’

scherm-van-een-iphone-iphone_19-110276

‘Zo zie je maar weer, er is nog een leven naast de iPhone, waarin je nog oog in oog met elkaar kunt communiceren. Iedereen moest dit beamen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s