Oh, die verpakkingen

 

 

Mensen worden overspoeld door allerlei verpakkingen. Van groot, klein, plastic, karton, papier, kunststof, blik, etc. Het probleem zit vaak in het openen of sluiten ervan. Natuurlijk denkt de fabrikant erover na om het voor de consument makkelijker te maken. Toch is met merendeel van de verpakkingen lastig te openen. Voor mensen die de pech hebben dat ze reuma of artrose in de handen hebben is het soms een drama. Niet alle hulpmiddelen zijn even handig.

Vleeswaren zit in doorzichtig plastic. Meestal komt de keukenschaar eraan te pas om de rand eraf te knippen. Soms is er een verpakking bij waar een plastic omslag aan zit met een zelfklevende plakker die afsluitbaar is. Vooral bij kaas is dat het geval. Een doos met een afsluitbare deksel werkt ook  goed. Rosbief daarentegen ligt meestal op een piepschuim bakje met daarover heen plasticfolie aangebracht door een medewerker van de vleeswarenafdeling.

Een blik soep met een metalen trekclip breekt vaak af bij het ombuigen, met als gevolg dat de blikopener van pas moet komen. Kartonnen doosjes met droge ingrediënten kunnen niet meer worden afgesloten als ze open zijn geweest. Het is dan te hopen dat er dichte zakjes in het doosje zitten. Beter is om de inhoud over te hevelen in kunststof dozen.

Het postpakket. Afhankelijk wat erin de zak of de doos zit, komt het weleens voor dat de doos of zak zo slecht is verpakt, dat de inhoud bijna verloren gaat. Helaas gaat de post niet altijd zorgvuldig met verpakkingen om. Er wordt soms mee gegooid. Hopen dat het pakket goed aankomt. Als je een artikel hebt betaald en het komt eventueel beschadigd aan ben je het haasje.

Bij het bestellen van een kunststof halsketting met toebehoren, had de leverancier de doos zo stevig verpakt met plakband dat meer leek op klittenband met lijm dan een normale tape. De doos was er rondom mee beplakt. Met de schaar was het bijna onmogelijk om het brede plakband te verwijderen. Uiteindelijk heb ik met een mes een deel van de doos gedemonteerd.

Soms kan een verpakking ergernis opwekken, vooral bij het openen of zelfs bij het sluiten ervan. Dat laatste kan namelijk ook. Af en toe tref je weleens een goede verpakking waar duidelijk over nagedacht is. Fabrikanten van verpakkingsmaterialen moeten volgens mij beter nadenken of een verpakking wel of niet goed functioneert voordat deze op de markt komt.  

 

Een gedachte over “Oh, die verpakkingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s