Leesvoer in het openbaar vervoer

 

 

Omdat ik soms verzamelwoedes heb, bewaar ik woontijdschriften, boeken etc. In het begin van dit jaar kreeg ik de opruimkriebels. In de boekenkasten op zolder bewaarde ik tijdschriften in dozen en diverse boeken. Herlezen doe ik niet zo vaak, tenzij een boek mij aanspreekt. Ik houd vooral van historische romans, biografieën en humoristische bundels. Ook wetenschappelijke boeken waaronder astrologie en psychologie trekken mij aan. Jaar in en jaar uit kwam ik dezelfde boeken weer tegen. Nu was het tijd om een deel ervan op te ruimen.

In eerste instantie wilde ik enkele boeken weg te brengen naar een rommelmarkt. Ik had ergens gelezen dat er mensen zijn die bewust een boek of boeken achterlaten in het openbaar vervoer, met dien verstande dat ze het boek niet mee mochten nemen. Dit lijkt mij ook een goed idee. Ik zal de boeken niet meer missen, omdat ik ze al heb gelezen. De stadsbus lijkt mij een optie, alhoewel, de busritten zijn voor de meeste mensen kort. De kans dat het boek wordt gelezen is nihil. Misschoen wordt er zelfs niet naar omgekeken.

De trein lijkt mij beter. In gedachte zie ik mijzelf daar inzitten en maak ik een lange tocht. Ik leg bij binnenkomst een willekeurig boek neer in dezelfde coupe waar ik zelf ga zitten en neem verderop plaats. Wel moet ik het boek kunnen zien. Wat zou er gaan gebeuren? vraag ik mijzelf af Pakt iemand het boek om erin te gaan lezen. Neemt de persoon alsnog het boek mee of laat deze liggen voor een andere liefhebber. Misschien negeert men het boek of gooit het en passant in het afvalbakje. Kortom, er zijn diverse scenario’s te bedenken. Al met al lijkt het mij hilarisch.

Maar als automobiliste rijd ik hoofdzakelijk auto en reis ik zelden of nooit met het openbaar vervoer. Sterker nog, in het verleden heb ik met het openbaar vervoer gereisd. Het eeuwige wachten bij de bushalte of op een willekeurig perron doet mij beseffen om mijn boeken alsnog weg te brengen naar de rommelmarkt. Mijn idee spat meteen als een luchtbel uit elkaar. Ik ga verder met het uitsorteren van mijn boeken en tijdschriften. Ik doe er een aantal in de bekende bananendoos. Later die ochtend breng ik alles per auto weg. Het leesvoer krijgt alsnog een tweede kans. Helaas niet in het openbaar vervoer. Dat laat ik maar aan een ander over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s