Eigen inbreng

 

Ooit had ik wat moeite met een kunstenaar. Natuurlijk leerde ik van hem technieken. Hij was het die tijdens een workshop mijn werk verpeste.

Ik was teleurgesteld in het feit dat hij dit zonder aan mij te vragen deed.

Het was druk tijdens de workshop ‘Abstract in acryl’. Veel mensen hadden zich opgegeven. Van kindsbeen af aan teken- en schilder ik, maar ik vind het altijd leuk om weer iets nieuws te creëren.

Een niet onaardige kunstenaar, legde aan ons uit hoe wij te werk moesten gaan. Omdat ik nogal van kleur houd, schilderde ik op een groot stuk papier mijn abstract. Tijdens de pauze dronken wij koffie of thee en bekeken wij elkaars werk dat heel divers was. De ene persoon gebruikte hoofdzakelijke grijs en zwarte tinten, de ander maakte een abstract landschap, etc.

Omdat abstract werk vaak moeilijk te duiden is, kan ik dit niet uitleggen. De kunstenaar liep bij iedereen langs en bewonderde het werk of gaf een enkeling nog een paar tips. ‘Zo te zien!’ sprak hij, ‘heb je wel feeling voor abstracte kunst. Je hebt op een bepaalde manier wel lef.’

Ik knikte, maar nam zijn commentaar voor kennisgeving aan. Zo schilderde ik lustig door en begon mijn werk voor mijn gevoel iets moois te worden. Het had veel kleurige accenten. Onverwachts stond de kunstenaar aan de zijkant van mij, boog zich voorover en schepte met een hand wat water uit een kom. Bewust sprenkelde hij met een zwaai wat water over mijn papier. Het was zoveel, dat mijn verf aan alle kanten doorliep en de kunstenaar mij stomverbaasd achterliet. Hij mompelde nog: ‘Dit vind jij toch niet erg denk ik zo?’

Ik was compleet beduusd en kon niets zeggen. Het ergste vond ik nog dat het papier krom ging trekken. Dit kon ik onmogelijk inlijsten. Mensen om mij heen gaven verschillend commentaar. Zelf was ik verontwaardigd en teleurgesteld. Voor mijn gevoel zag mijn werk er niet uit. Ik wilde in het bijzijn van de anderen geen commentaar geven. Een man die het zag gebeuren was boos. Hoe kunt u dit nu doen. Haar werk heeft nu een andere inbreng dan zijzelf had gewild. De kunstenaar zei niets.

‘Toch heeft jouw abstract wel iets’ zei de man naast mij.

Eenmaal thuisgekomen scheurde ik het papier doormidden en was ik die avond niet meer aanspreekbaar toen mijn man vroeg hoe de workshop was geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s