Oktoberfeest (Oktoberfest)

381118759351a21f4e52eb98_oktoberfest_2013_1

 

 

Elk jaar in de maand oktober wordt het Oktoberfest in München gehouden. Tot over de landsgrenzen is dit van origine volksfeest bekend. In het jaar 1810 is dit traditionele feest ontstaan. Alles draait om het thema bier. Het is tevens het grootste bierfestival ter wereld. Duitsers houden hun tradities hoog. Om klokslag 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september begint het spektakel en eindigt op de eerste zondag in oktober.

Een stukje geschiedenis:

Ter eren van het huwelijk van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen met kroonprins Lodewijk van Beieren werd het eerste Oktoberfest in 1810 gehouden. Tijdens de 200e verjaardag van het grootste evenement werd er in 2010 een extra dag toegevoegd en duurde het bierfeest tot en met maandag 4 oktober van dat jaar.

De plek waar het feest steevast wordt gehouden is altijd op een groot terrein dat de Theresienwiese (Theresiaweide) heet. De Oberbürgermeister slaat onder het toeziend oog van alle gasten het eerste biervat aan. Zodra dat is gebeurd kan het feest beginnen. Het eigen volk, maar tegenwoordig ook vele toeristen dragen ter plekke de typische Duitse klederdrachten. Voor de mannen is dat de bekende leren korte broek (lederhöse) en voor de vrouwen de dirndl. De jurk, waarvan het bovenste deel laag uitgesneden is, heeft ook een schort. Vooral rondborstige serveersters brengen de bierpullen van glas met een inhoud van een liter rond. Sommige van deze vrouwen presteren het om in twee handen vier of meerdere pullen te dragen. Diverse blaaskapellen laten hun muzikale deuntjes horen. Andere soorten populaire muziek of bands zijn niet toegestaan. Het moet een waar volksfeest worden met blaasinstrumenten en accordeons.

Om de feestvierders geen nat pak te bezorgen tijdens regenbuien e.d., worden veertien grote tenten geplaatst. Ook is er een kermis voor vertier. Zo’n tent biedt plaats aan zo’n 10.000 personen. Naast hoofdzakelijk bier, wordt er ook alcoholvrij bier, wijn en zelfs frisdrank geschonken. Wettelijk is er vastgelegd dat alleen bier dat in München is gebrouwen, geschonken mag worden. Een bekend biersoort is het Paulanerbier. Er zijn natuurlijk meer soorten.

Dit jaar in 2016, zal het Oktoberfest gehouden worden van 17 september tot en met dinsdag 3 oktober. 17 dagen maar liefst. Een Nederlands gezegde luidt: ‘Waar de drank is in de man, zit de wijsheid in de kan.’ Beter gezegd in de bierpul. Het is maar dat je het weet. Wil je je toch laten gaan: ‘Saufen maar!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s