Zwemangst

Haven tegenover hotel Kosta Palace

 

Hoe vaak ik zwemles heb genomen is ontelbaar. Angst voor diepte heb ik. Zwemmen in zee is al helemaal geen optie. Het tegenstrijdige is, dat ik meega op een cruiseschip, in een roeiboot stap of op een zeiljacht. Blijkbaar realiseer ik mij niet genoeg, dat het gevaar om over boord te slaan aanwezig kan zijn. Dan heb ik een groot probleem. Wie helpt mij?

Bijna dagelijks ben ik met onze dochter naar het zwembad geweest om haar te leren zwemmen. Ze heeft al haar diploma’s gehaald, zelfs bij de Reddingsbrigade in onze woonplaats. Mijn man zwemt gelukkig ook en is geen angsthaas zoals ik.

Meermalen heb ik het geprobeerd om te zwemmen, maar kon de angst voor diepte maar niet overwinnen, zelfs niet als er iemand naast mij zwom. Mijn badpak ligt al jaren in de kast en is inmiddels rijp voor een museum.

Mijn vader had hetzelfde zwemprobleem. Ook hij had moeite met zwemles. Hij kende geen goede start. In militaire dienst zou hij les krijgen van een van de soldaten. Hij begon enthousiast en zat deels vast aan een zogenaamde hengel die vandaag de dag niet meer wordt gebruikt. In plaats van hem te leren zwemmen liet de soldaat expres de hengel enigszins de diepte in gaan. In plaats van plezier te hebben, ontstond er angst. Jaren later deed hij nog een poging. De zwemleraar adviseerde hem om te stoppen omdat het meer stress dan plezier opleverde.

Omdat wij dicht bij de Noordzeekust wonen gingen wij vaak naar het strand. De zee heeft altijd een aantrekkingskracht op mij gehad. Ik houd van de Friese meren, sloten, vijvers etc. Als kind in een roeiboot zitten om te gaan vissen samen met mijn vader deed ik zonder angst. Wel moest ik van hem altijd rustig blijven zitten. Als er iets zou gebeuren konden wij elkaar niet redden.

Ook mijn moeder kon niet zwemmen. Wij woonden in de stad. Omdat veel grachten in mijn stad al jaren geleden waren gedempt, was het risico om te verdrinken niet direct aanwezig. Hoe anders was het in het dorp van mijn man. Hij woonde aan een brede vaart. Vanaf zijn ouderlijk huis was het twee stappen lopen richting het water. Als kind zwom hij daar samen met zijn broers en zussen en de dorpskinderen.

Ik heb diverse sporten gedaan als kind behalve zwemmen. Angst is een slechte zaak en ik kan het weten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s