Kwalijke gewoontes

 

 

Recent zie ik weer reclamebeelden op de tv met kinderen uit Zuid-Afrika die honger hebben. Zolang ik hier op aarde rondloop, is dit helaas een terugkerend drama voor mensen en kinderen die soms niets te eten hebben. Het houd niet op. Onverwachts moet ik denken aan de eerste schooltijd van onze dochter. In de ochtend smeerde ik boterhammen met beleg dat ze lekker vond. Niet frequent, maar zo af en toe kwam ik erachter dat haar boterhammen nog diezelfde dag in haar tas bleven zitten. Misschien was het een eenmalige actie en besteedde ik er in eerste instantie geen aandacht aan.

Vaak ging het goed tot ik op een dag haar prullenbak in haar slaapkamer leegde en een verrotte banaan aantrof en een boterham in een open plastic zakje, in plaats van twee. Die ene boterham had ze dus blijkbaar wel opgegeten. Op een dag vroeg ik alsnog aan haar: ‘waarom ze zo af en toe  haar boterhammen niet op at op school. ‘Vaak is mijn boterham niet lekker meer mam, omdat die de hele ochtend in een plastic boterhamzakje in mijn schooltas heeft gezeten.’

Bij mij lag dus het probleem. In het eerste schooljaar deed ik inderdaad haar boterhammen in een plastic zakje. Niet lang erna kocht ik een broodtrommeltje met een drinkbeker. Het euvel van het weggooien was opgehouden. Toch vond ik op een keer weer een boterham in de afvalbak van de keuken.

‘Begint het weggooien van brood nu weer?’ vroeg ik aan haar.

‘Sorry mam!’ ik kreeg van een klasgenootje een zak patat tijdens de pauze.

Omdat ze zag dat ik moeite had met het weggooien van eten, beloofde ze dat ze dit niet meer zou doen. Er kwam een tijd dat ze met haar zelf verdiende geld op school eten kocht bij de cateraar.

Recent zat ik op een terras in het stadscentrum toen ik vanuit mijn ooghoek een paar scholieren op een bank zag zitten. Bij het opstaan haalde een van de jongens een plastic boterhamzakje uit zijn schooltas en deponeerde dit in een afvalbak die naast de bank stond. Een van de vier meisjes deed hetzelfde en ze liepen naar een bekende frietkiosk niet ver daar vandaan. De geschiedenis zal zich wel blijven herhalen bij sommige jeugdigen. Een kind aan de andere kant van de wereld heeft niets te eten, terwijl sommige van onze kinderen zich niet beseffen wat honger is.

 

2 gedachtes over “Kwalijke gewoontes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s