Je kind gaat uit huis

pop-artillustratie-van-meisje-met-een-toespraakbel-64322372

 

Loslaten is het motto. Gemakkelijk gezegd dan gedaan is mijn ervaring. Natuurlijk realiseer je dat er een tijd komt dat je kind of kinderen het huis verlaten. In ons geval zie je haar niet meer dagelijks. Ze heeft de liefde van haar leven gevonden en wij zijn blij met haar keuze. Toch knaagt het zo af en toe dat ze niet meer frequent thuis is. Het loslaten is wel geleidelijk gegaan. In het begin vertoefde ze nog in haar ouderlijk huis en ging dan weer samenwonen bij haar vriend.

‘Mam? Kan ik vanavond bij jullie eten?’ vraagt ze door de telefoon.

Haar vriend heeft hetzelfde dilemma. Voordat ze hem leerde kennen at hij steevast een of twee dagen per week bij zijn ouders.

De maandagavond is het onze beurt dan heeft ze een vrije dag van haar werk en schuift ze tot nu toe aan. Er worden nu afspraken gemaakt bij wie ze gaan eten. Uit of thuis.

Leuker is natuurlijk om zelf voor hem te koken.

Je bent nu alleen met je echtgenoot. Er ontbreekt nog iemand aan de dis. Geen face-to-Face gesprekken meer. De telefoon is geduldig. Hoe zou het met haar zijn? vraag je jezelf af.

Gelukkig zijn wij als ouders niet de enige. Loslaten begint al als je kind voor het eerst naar de crèche gaat. Daarna op de fiets voor het eerst naar school. Je hebt angst dat je kind voor de eerste keer aan het verkeer deelneemt.  Gaat alles wel goed? Dan volgt het hoger onderwijs. Op zoek naar stageplaatsen en later naar werk. Ze reist. Zelfstandigheid is een pré, maar oh jee, die boze buitenwereld. Zorgen steken weer de kop op.

Je bent blij als ze een teken van leven geeft. Nu deelt ze haar lief en leed met hem. Samen een toekomst opbouwen. In ons geval voelt hun relatie goed. Hoe anders zou het zijn in een gezin waar het niet goed gaat met een kind. Die misschien verkeerde keuzes maakt. Loslaten valt dan moeilijk voor ouders.

In beide gevallen heb je als ouders geen grip op hun toekomst. Je geeft ze adviezen. Doen ze er wat mee? of slaan ze je raad in de wind. Ze kiezen voor hun eigen toekomst. Of dat de juiste keuze is zal moeten blijken. Het is een kwestie van loslaten, vallen en opstaan. Dat geldt voor iedereen van ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s