Het Brabantse Eersel

Logo-gemeente-Eersel-300x218

Eersel tijdens de Prehistorie

 

Omdat wij de laatste jaren op vakantie gaan naar deze Brabantse plaats, was ik benieuwd naar de historie. 3500 jaar geleden werd Eersel voor het eerst bewoond door de Eburonen stam. Ze bouwden ‘grafheuvels’. Bij de plaats Schadewijk is er ooit een urn gevonden.

Voor de komst van Caesar waren de Eburonen van de kaart geveegd. De Romeinen kwamen. Aardewerkscherven zijn tussen de kerk van Eersel en Schadewijk gevonden. Daarna kwamen de Toxandriërs rond de jaartelling. In 358 settelden zich de Salische Franken. Toen de Romeinen waren vertrokken woonden er bijna geen mens meer.

In 700 in de Middeleeuwen kwamen de Franken. Ze bouwden boerderijen en akkers. Ook kende ze de Frankische adel die hun domeinen in het bezit hadden.

De eerste geschreven melding over Eersel komt voor in het Liber Aureus van de Abdij van Echternach. In deze oorkonde uit 712 staat vermeld dat een zekere Aengilbertus met instemming van zijn broer aan Sint Willibrordus zijn eerste domein(bezit) te Ersloch schenkt. Eersel werd toen nog Erslo genoemd.

Anno 1000 hoorde Eersel tot het graafschap Taxandrië. Daarna kwam het onder invloed van de graaf van Gelre. De graaf van Leuven breidde het gebied uit naar het noorden. In 1203 kwam het bij Brabant. Eersel werd een handelsroute van Leuven naar Den Bosch.

Het plein in Eersel werd de Markt genoemd en werd aangelegd voor het handelsverkeer met parkeerplaatsen voor karren. Er kwamen gebouwen voor vertier, logementen, herbergen en stalplaatsen voor de paarden. Ook  woonde er een hoefsmid.

In 1325 verkreeg Eersel van hertog Jan III van Brabant de zogenaamde ‘rechten van vrijheid.’ De inwoners mochten hun eigen bestuurders aanwijzen. Eersel werd de hoofdbank van de schepenbanken. In de 14e eeuw werd Eersel welvarender.

Na de Middeleeuwen kwam er een kentering. De streek werd armer rond 1500 en 1800. Er vestigde zich Eerselse Teuten die kooplui waren en handelden in koper en vrouwenhaar. Koning Willen I bracht verbetering. De provinciale weg naar Eindhoven en de Postelseweg werden verhard.

Vanaf 1900 werden bossen ontgonnen en kwam er de sigarenindustrie. Toch was het toen geen vetpot in Eersel. In 1934 startte Henri Wintermans de bekendste sigarenfabriek. Tot vandaag de dag staat Eersel bekend als de grootste sigarenexporteur van Nederland en op de wereldmarkt.

Sinds jaren hebben zich diverse recreatieparken gevestigd waaronder TerSpegelt. Het ligt aan de rand van Eersel en is een geliefd vakantieoord geworden voor jong en oud.   

 

 

2 gedachtes over “Het Brabantse Eersel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s