Wasdag

Wasdag

 
Met een boodschappentas vol met wasgoed loop ik over de camping richting de wasserette. Het is vroeg in de ochtend. De camping is zo groot dat er twee wasserettes zijn met elk vijf wasmachines en twee drogers. Ik ben op tijd weggegaan. Na een aantal dagen met zon, komt het nu met bakken uit de lucht. De ervaring leert, dat als ik later arriveer in de wasserette ik steevast moet wachten. Bij binnenkomst staan er twee dames met elkaar te praten. Ik doe mijn was in de wasmachine en ga zitten. Hun was draait inmiddels ook.

De dames zijn nog steeds druk met elkaar in gesprek. Blijkbaar hebben ze mij niet zien binnenkomen. Ik luister ongewild naar hun gesprek dat over het wassen van kleding gaat.

‘Mijn moeder deed steevast de was op maandag’ vertelt de magere vrouw met het kort gewiekte kapsel tegen een roodharige vrouw. ‘Vandaag de dag maakt het niet uit wanneer je je was doet?’

‘Mijn oma waste om de dag de kleding’ antwoorde de roodharige. ‘Wasmachines bestonden er in die tijd nog niet. De wastobbe was heilig. Nadat de grote waskuip werd buitengezet op maandag volgden al snel alle buren. Er werd gewassen, geboend en gekletst. De witte was werd in de tobbe gedaan en een schep zeeppoeder. Dan kwam de Heetwaterstoker langs om het hete water rond te brengen. Met een klopper werd de zeep opgeklopt.

Er werd net zolang geborsteld en gewreven op het wasbord dat de vlekken verdwenen. Daarna werd de was uitgespoeld en vervolgens opgehangen aan een houten was rek.

wasrekje_3_delig_wit_hout_oud_brocante_1Ooit ben ik in een museum geweest waar wastobbes, borstels, zakjes blauw, houten was rekken, zeepkloppers met harde zeep etc. waren tentoongesteld. De schone was werd vervolgens aan een waslijn opgehangen of aan een houten was rek. In die de jaren hing menig was te drogen in de gang of zijkamer van een huis. De frisse geur van de was, veranderde als de was bijna droog was. Dan hing er een penetrante geur in huis, zei de magere weer.  

Nadat beiden dames inmiddels waren vertrokken, bleek mijn was klaar te zijn. Ik stopte de kleding in de droger. Het getob met wassen in een wastobbe leek mij ook een heidens karwei. Buiten regende het nog steeds. Zo dadelijk ging ik met een schone en een droge was richting onze caravan. Het gemak dient nu eenmaal de mens, mompelde ik. Zeker vandaag de dag.

4 gedachtes over “Wasdag

  1. Thuis heb ik gezien hoe mijn moeder langzaam gebruik mocht maken van de modernere technieken bij het wassen.
    Nostalgisch herinner ik mij nog dat ik de groene zeep in de waskookpan mocht kloppen.

    Historische groet,

  2. het was een hele revolutie toen mijn moeder overging van wastobbe naar wasmachine. ik kan het me niet voorstellen dat getob met zo’n tobbe van destijds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s