Barbecue of geknoei

 

 

De tijd van de BBQ is weer aangebroken. In plaats van een professionele BBQ te gebruiken, zijn er tegenwoordig ook vuurkorven, tuinkeukens of buitenhaarden. Ondanks alle voorlichting van het Brandwondencentrum blijken er nog steeds mensen hardleers te zijn. Soms doet men maar wat en wordt een gebruiksaanwijzing niet gelezen. Tips van derden worden soms in de wind geslagen.

Ook is het vaak onkunde. Ooit ving ik een gesprek op van een jong stel, waarvan een van hun vrienden op het strand bezig was om een simpele BBQ op te ruimen. De kleine BBQ stak net boven het zand uit en had bijna de hele middag aangestaan op dezelfde  plek. Op het moment dat de jongen met een badhanddoek de nog  hete BBQ, die inmiddels was uitgegaan, had verplaatst, stapte de jonge vrouw naar achteren op de kokendhete plek. Nadat ze het uitgeschreeuwd had van de pijn, tilden een aantal vrienden haar op. Dat ging nog niet zo gemakkelijk, omdat het zand als een klomp aan haar voeten zat vastgekleefd. Meteen brachten ze haar naar de zee waar ze een tijdlang met beide voeten in het zilte water zat. De zilte zee was even een optie, maar na verloop veroorzaakte het zout extra pijn. Via de post van de Reddingsbrigade werd ijlings een ziekenauto gebeld waarna ze met spoed naar het ziekenhuis werd vervoerd.

In haar geval waren de brandwonden niet ontstaan door brandgel, spiritus etc. want deze brandbare vloeistoffen kunnen ook levensgevaarlijk zijn, mits er goed mee omgegaan wordt. Als een BBQ niet direct brandt gooit men vaak nog extra of een andere vloeistof overheen met de gedachte dat de BBQ dan sneller brandt. Dat laatste kan zeker het geval zijn. Soms ontstaat er een vuurexplosie waardoor de veroorzaker schrikt, de vloeistof over zich heen zou kunnen gooien, met alle gevolgen van dien. Men moet er niet aan denken dat dit gebeurd. Brand is blijkbaar nog niet uit de wereld geholpen, omdat deze ongelukken met vuur nog steeds voorkomen.

Maar ook open haarden in een woonkamer kunnen vlamvatten. De trend vandaag de dag zijn zogenaamde muurhaarden die bio-ethanol bevatten. Door de hitte kan spontaan de ruit springen van de open haard is gebleken en het leed is niet te overzien. Gelukkig zijn er ook nog elektrische haarden in de handel.

Mensen blijven nu eenmaal gecharmeerd van vuur zoals onze verre voorouders. Het blijft dus altijd oppassen geblazen?

2 gedachtes over “Barbecue of geknoei

  1. Ik tuur ’s avonds graag in vlammetjes.
    Mijn vuurplek is een ungegraven metalen emmer. Rondom de emmer heb ik een rand van porfierkeitjes liggen. Daaromheen ligt schelpenzand.

    Zomerse groet,

    1. Op onze vakantieplek staan sinds dit jaar een grote BBQ. Helaas kan ik er geen foto van maken. Hij is behoorlijk groot Bedankt voor je feedback.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s