De klepperman

1693%20klepper

 

In het jaar1690 kwam het beroep Klepperman ten tonele, onder andere in de plaats Ede. Dit duurde tot het jaar 1926 waarna het beroep uit de gratie ging. De Klepperman had een soort ‘klep’ bij zich dat op het geluid van een ratel leek. Op zijn ronde riep hij luidkeels hoe laat het was. Omdat het houten voorwerp een aardig kabaal maakte, werd deze ook ingezet als waarschuwing bij een eventuele brand. Dat gebeurde nogal eens, omdat de woningen uit simpel bouwmateriaal bestonden. De Klepperman was dus ook een brandwacht. Deed hij zijn nachtelijke ronde rond bijvoorbeeld 23.00 uur op een willekeurige plek, dan liet hij zijn ‘klep’ ratelen en riep met luide stem dat het inmiddels 23.00 uur was. Dat klepperen deed hij elk uur tot zes uur in de ochtend. De ‘klep’ was van eikenhout gemaakt. Een sterke en zware houtsoort. Omdat de man voor zijn diensten betaald moest worden, diende iedereen in het dorp of stad te betalen met uitzonderingen van mensen die geen cent te makken hadden.

Rond de 17e eeuw waren de huizen bedekt met stro of riet. Als er brand ontstond dan was blussen bijna onmogelijk. Het vuur sloeg snel om zich heen. Het stro en riet branden dan als een fakkel en binnen de kortste keren stond er geen woning meer overeind. Soms gingen in die tijd hele dorpen of steden in vlammen op. Dat was ook het geval in Ede in 1684 bij een grote brand. Zogenaamde buurtmeesters die werden ingesteld hadden kregen strenge regels mee. De Klepperman en de Schout moesten beter opletten op het storten van as en vuur door het volk op nabijgelegen mestvaalten. Was iemand onvoorzichtig met vuur, dan moest de veroorzaker voor die tijd veel geld betalen. Omdat het volk het nut van de Klepperman wel zagen zitten, waren ze bereid om hem te betalen.  

Toch kleefde er ook een nadeel aan het klepperen. De bevolking vonden het toch verstandiger dat, stropers en ander gespuis, het geklepper niet meer konden horen, omdat ze dan wisten waar de Klepperman c.q. brandwacht zich bevond. Zoals het in elke tijd vergaat, verdween de Klepperman  langzamerhand uit het straatbeeld.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s