Hertog Jan bier

 

 

JAN I Jan 1 van BrabantVAN BRABANT

 

Bier

In Brabantse volkslegenden leeft ‘Hertog Jan’ voort als een populaire, gulle en goedlachse vorst die graag in het gezelschap van eenvoudige lieden vertoefde en genoot van spijs en drank. Na de Slag bij Woeringen zou Jan I een groot overwinningsfeest voor zijn leger hebben gehouden, met heel veel bier. Hij ging zitten boven op een stapel biervaten zitten en sprak zijn soldaten toe. Alleszins wordt vandaag de dag zijn afbeelding samen met zijn paard gebruikt als logo voor de in België populaire biersoort Primus. Op het logo van het naar hem vernoemde Limburgse biermerk Hertog Jan, staat hij afgebeeld als bebaarde vorst in een hermelijnen mantel die een grote pul bier heft.

Adellijke Jan 1 werd geboren tussen 1252/54 en overleed in Bar Le Duc op 3 mei 1294 tijdens een toernooi. Zijn graf is in de Minderbroeder kerk in Brussel. Hij had inmiddels de titels Hertog van Brabant en van Limburg. Zoon van Hendrik III en Aleidis van Bourgondië. Men kende hem ook als minnezanger. Hij volgde zijn broer Hendrik IV op die mentaal gestoord bleek te zijn. Hij huwde in 1273 met Margaretha van Dampierre, dochter van een Vlaamse graaf. Zijn eerste vrouw Margaretha, was de dochter van Lodewijk IX van Frankrijk. Ze overleed in 1271 na amper één jaar huwelijk in het kraambed.

 

Toch werd hij alsnog vader van:

Maria van Brabant (1253-1323);

Godfried (1273-1283);

Jan II van Brabant (1275-1312);

Margaretha van Brabant (1276-1311).

Jan I was een krachtig heerser die zijn gebied aanzienlijk vergrootte. Zijn belangrijkste aanwinst was het hertogdom Limburg, (samenvallend met de huidige Belgische provincie Luik en het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg en genoemd naar de burcht Limburg aan de Vesder).

Jan I stond bekend als een levensgenieter en liefhebber van muziek, zang en dichtkunst. Aan hem zijn een aantal Nederlandse minneliederen toegeschreven. Ook had hij relaties met vrouwen, waar hij bastaardkinderen bij had.

In 1272 met Janneke Pijllijser, werd Jan Pijllijser geboren en in een jaar daarna in 1273 met Johanna van der Balct, Gilles van der Balct.

In 1275 met Aleydis van der Plas, Jan van der Plas.

Andere bastaarden waren: Jan Meeuwe, Margaretha van Tervuren en Jan van Mechelen.

Reden genoeg om op deze adellijke levensgenieter een biertje te nemen, hetzij een Belgische Primus of ons bier Hertog Jan. De keuze is aan u.

hertog jan

 

 

4 gedachtes over “Hertog Jan bier

    1. Toch ben ik benieuwd hoe de echte Jan de I eruit heeft gezien. Misschien net zo’n knappe verschijning als het logo van Hertog Jan bier. Marketing doet veel. Zo zie je maar weer. Bedankt voor je feedback.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s