Oudste beroepen

media_xl_2743814

In de volksmond wordt er vaak gezegd, dat prostitutie het oudste beroep van de wereld is. Toch zijn historici daar niet altijd mee eens. Naast de prostitutie zijn er meer beroepen die als oudste ter wereld worden beschouwd. Ondanks al eeuwen de landbouwer of boer zoals wij hem kennen op het land werkte, komt deze wonderlijk genoeg niet voor op het lijstje als oudste beroep. Als men kijkt naar de geschiedenis van de Neanderthalers leren wij dat deze mensen jagers waren om in hun voedselvoorziening te kunnen voorzien.

De huiden van de gedode dieren werden als kleding gebruikt en soms als ruilhandel verhandeld aan stammen of aan derden.

Ook deed al 3000 jaar voor Christus de smid zijn intrede. Ondanks er vandaag de dag machines het werk van de smid over nemen, wordt dit vak toch al eeuwen uitgevoerd en alsnog grotendeels met de hand gesmeed. Een smid droeg in die tijd al bij om jacht- en visgerei te smeden. Ook gebruiksartikelen werden er gemaakt. Vandaag de dag maakt een smid prachtig siersmeedwerk, deels met de machine, maar vooral blijft het ook handwerk.

Ook de piraterij kan aan dit lijstje van de oudste beroepen van de wereld worden toegevoegd. De piraterij heeft namelijk een lange traditie door de zeevaart. Door de eeuwen heen zijn er diverse beroepen bijgekomen, waarvan de meeste ook weer zijn verdwenen. Door de komst van de elektriciteit verdween de lantaarnopsteker. Door de aanleg van een rioleringsstelsel zijn de stronttonnetjesscheppers voorgoed uit het straatbeeld verdwenen. De straathandel, maar ook kolenboeren die twee eeuwen geleden nog volop hun kolen naar de consument brachten zijn er niet meer.

Ongetwijfeld zullen er in de toekomst weer nieuwe beroepen ontstaan. Wat het oudste beroep van de wereld ook moet zijn geweest, de meningen zullen altijd wel verdeeld blijven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s