De Engelse Koninklijke Zwanenwachter

266px-Bar_Vip..._gente_strana

12 eeuwen lang was het jaarlijks tellen van zwanenjongen een traditie in het Verenigd Koninkrijk. Nu beperkt het tellen, wegen en ringen van de jongen zich tot Oxford en Sunbury bij Londen.

De Koninklijke Zwanenwachter is een traditioneel erkend beroep. Hij gaat samen met zijn compagnons – gekleed in scharlakenrood – voorop in een houten roeiboot. Ook heeft deze roeiboot een speciale vlag, compleet met een Koninklijk zwanenlogo.

Alle zwanen in open water – die niet in het bezit zijn van anderen – behoren toe aan de Engelse Koningin.

Ooit was de zwaan een delicatesse en stond het edele dier op het buffet van het Engelse Koningshuis. De laatste jaren ligt er een ander gevaar op de loer. Van de vorig jaar getelde 120 zwanen zijn en momenteel nog 83 over, aldus de tellingen van de Koninklijke Zwanenwachter. Helaas sneuvelen enkele zwanen door niet aangelijnde honden die deze mooie dieren soms aanvallen. Maar ook vishaken kunnen veel leed veroorzaken. De vislijnen kunnen verstrikt raken om de zwemvliezen en de hals. In het ergste geval zit de vishaak in de zwaan zijn bek. Deze traditionele telling is dus heel belangrijk. Soms heeft een zwaan geluk als men bij de telling ontdekt dat het dier gewond is geraakt en eventueel nog geholpen kan worden.

Als de zwanenjongen zijn gewogen, gemeten en geringd worden ze ter plekke weer uitgezet.

Hoe anders is het in ons eigen land, waar helaas sommige zwanendrifters zich niet aan de spelregels houden en inhumaan met deze mooie dieren omgaan. Gelukkig zijn enkele  sadistische trawanten recent door de wet bestraft.

De Engelse Koninklijke zwanenwachter heeft dus een humaan beroep en zal deze traditie wel blijven doorgaan, omdat Engelsen nu eenmaal van tradities houden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s