Geslaagd

geslaagd-examen-by-cartita-design

Terwijl Cor kwam aanlopen bij het bruine cafeetje hoorde hij een hoop rumoer en gelach. Bij binnenkomst werd hij hartelijk begroet door Jack de kelner. ‘Goedemorgen Cor’ zei hij tegen hem.  ‘Een koffie verkeerd?’

‘Dat is goed Jack, antwoorde hij. Aan de bar zat een goed geklede vrouw van middelbare leeftijd. Cor ving een gesprek op waarin ze eigenaar Aad vertelde dat ze was geslaagd voor haar examen en nu haar diploma op zak had. Ze had ruim twee jaar over haar studie gedaan. Cor dacht, dat is een hele prestatie op haar leeftijd. Waarom er zo hard gelachen werd begreep hij niet. Ze ging verder met vertellen.

‘Mijn ouders hadden het niet breed. Er moest brood op de plank komen. Voor mijn studie heb ik twee werkgevers gehad. Mijn eerste baantje was bij een chocoladefabriek waar ik aan de lopende band bonbons moest inpakken. Wat waren sommige bonbons toch heerlijk. Ik kreeg mijn ontslag omdat enkele doosjes incompleet waren.

Wat een verhaal dacht Cor en hij moest glimlachen.

Ze nam een nip van haar borrel.

‘Na mijn ontslag ging ik naar een bandenfabriek. Dat was andere koek. Het stonk er vreselijk naar rubber. Bah, als ik er nog aan denk. Een aantal mannen die er werkten waren nogal los in hun mond. Maar ik liet niet met mij sollen hoor. Als ze begonnen te schelden, schold ik terug. Op een dag werd ik op het matje geroepen bij mijn chef. Ik moest leren om netjes Algemeen Beschaafd Nederlands te spreken. Deed ik dat niet dan vloog ik eruit, had hij gezegd. Ik moest een studie volgen. Blijkbaar had de chef niet door dat enkele mannelijke collega’s ook op deze cursus moesten. Maar ik had er niets over gezegd om te voorkomen dat ik misschien mijn ontslag kreeg.

Toen ben ik die studie gaan doen. Nu ben ik het aanspreekpunt in de fabriek.

‘Hoe bedoelt u? vroeg Aad en waar bent u uiteindelijk voor geslaagd?

‘Voor communicatieve- en sociale vaardigheden’ zei ze, waarop de klanten dubbel lagen van het lachen. ‘Jawel, en geslaagd met allemaal voldoendes.’

Cor kon niet voorkomen dat hij ook moest lachen en keek de vrouw zijdelinks aan. Volgens hem was ze stomdronken. Als ik jou was Aad zou ik eens een taxi voor haar bellen. Even later werd ze opgehaald. Geef mij nu maar iets sterkers Jack dan koffie verkeerd. Wat heb ik gelachen.

2 gedachtes over “Geslaagd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s