Mr.Black Bird

Mr. Black Bird

 

Zo noem ik de merel die steevast in de ochtendmerelszijn lied ten gehore brengt. Natuurlijk is het niet dezelfde merel. Alle merels zingen weer anders. Soms hoor ik er een in de verte fluiten of zit er een ander op de bovenrand van het dak. Kortom de merels zijn niet te stuiten als het om hun zang gaat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Merels fluiten naar elkaar. Over en weer.

Het broeden is al even aan de gang. In onze conifeer is een nest gemaakt door vader en moeder, die met snavels vol met wormen het dennengroen induiken. Omdat het weer de laatste tijd erg nat is en wij hoofdzakelijk in huis vertoeven, horen wij het eventuele gepiep niet van de jonkies. Kijken willen wij niet. Stel je voor dat wij het nest verstoren.

De merel komt veelvuldig voor in Nederland. De zwarte vogel met zijn oranje snavel en zijn zwarte kraaloogjes. Hij is voor de duvel niet bang en houdt zich voornamelijk op in de buurt van bomen en struiken. Ook gras hebben ze nodig.

Ondanks het roodborstje mooi zingt brengt de merel verschillende deuntjes ten gehore. Toch is er menig merelnest ter zielen gegaan. De vogel met zijn onnozele blik bouwt vaak te laag bij de grond in een dichte struik of boom zijn nest. Huiskatten weten dat en voor dat pa en moe merel er erg in hebben in het nest met of zonder jonkies ten prooi gevallen aan die likkebaardende katten. Gelukkig broeden er zo’n miljoen paar merels in Nederland en is het een van de meest voorkomende broedvogel, aldus de bronnen.

Van mij mag de merel blijven zingen, alhoewel niet te vroeg graag? Sommige maken er namelijk een potje van.

4 gedachtes over “Mr.Black Bird

 1. In alle vroegte klinken ook hier de vogels.

  Vader merel begint al vroeg in het voorjaar.
  Leuk vind ik dat er elk jaar een nieuw nest in mijn tuin wordt gebouwd.
  Ook hier zorgen de buurtkatten er meestal voor dat er ook nog een tweede poging bij komt kijken.

  Vogelvriendelijke groet,

 2. Ik word er altijd wakker van en lig dan heel lang te luisteren eer ik weer in slaap tuimel. Ik vind het geweldig om ernaar te luisteren. Ze fluiten met de dageraad mee, wist je dat? Let maar eens oop: de eerste in de verte , altijd ergens in het oosten, de volgende weer een ietsje dichterbij, de daaropvolgende nog weer een beetje dichterbij. En ondertussen wordt het heel langzaam lichter en lichter.
  Mijn buurman wordt er altijd pissig om, die moet vroeg op voor zijn werk en zou liever nog een tijdje in bed willen blijven liggen.
  Dit jaar wordt ik trouwens wakker gefloten door een winterkoning die steevast op de nok van het tegenoverliggende huis zijn best zit te doen om de zon omhoog te fluiten. En met al die regenwolken valt dat helemaal niet mee. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s