Kachelhout

1-653x472

 

 

Een van mijn favoriete woonbladen valt op de deurmat. Soms sta ik er versteld van over de diverse woontrends. Er is een keuze uit diverse houtsoorten voor meubels. De trend voor 2016 zijn ook koperen- en bronzen artikelen. Vooral zie je dit terug in lampen, schalen en vazen. Er staan design interieurs in van betaalbaar tot onbetaalbaar. Ook zijn de aardetinten favoriet. Bruin, groen, wit en grijs zie je terug. Persoonlijk heb ik niets met aardetinten, althans niet in mijn interieur. Ik vind ze saai Ze zouden mij gauw gaan vervelen. Ik houd namelijk van kleur. Warme tinten spreken mij aan.

Vergeleken met de vijftig en zestiger jaren, waar het meubilair op elkaar was afgestemd is er veel veranderd. De eethoek van een bepaalde houtsoort, moest perfect bij de kast, salontafel en bijzettafels passen. Vandaag de dag is het mogelijk om een antieke kast in de woonkamer te plaatsen met daarnaast strakke designmeubelen. Ook maakt de kleur of de houtsoort niet meer uit. De een kiest nu eenmaal voor een minimalistisch en sober interieur, terwijl de ander voor kleurrijk huis kiest.

De muren en wanden, die ooit werden behangen of gestukadoord worden niet of nauwelijks nog afgewerkt. Wil je een industriële look dan kies je voor een onafgewerkte betonnen muur of vloer, of een gemetselde wand.

Woonaccessoires zijn er te kust en te keur. Gemaakt van verschillende materialen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er. Jan des Bouvrie, een bekende binnenhuisarchitect, vertelde ooit in een woonprogramma waar hij werd geïnterviewd, dat hij een hekel had aan teveel accessoires in een woning. Hij vond dat overbodige rommel, zoals teveel sierkussens, sfeerlichtjes, vaasjes en andere prullaria.

In diverse woonbladen leer je kijken naar diverse stijlen van inrichting of je het nu mooi vind of niet. Op een bepaalde pagina word ik onrustig van de hoeveelheid aan tierlantijnen die aan de muur hangen en die her en der staan in bepaalde ruimtes.

Het geheel oogt rommelig. Zoals het spreekwoord luidt: Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.

Op pagina 107 zie ik een lange eetkamertafel staan. Het tafelblad bestaat uit blanke steigerplanken. Een ontwerp van Piet Hein Eek. De man is een befaamde meubelontwerper/designer. Helaas voor hem kan ik het niet mooi vinden. De tafel oogt goedkoop. Ook ziet het geheel er niet praktisch uit. De planken zijn ruw en niet geschuurd. Je zou je handen aan de oneffenheden van het hout kunnen openhalen. Voor mij is het rijp voor de houtkachel, mompel ik en leg het woonblad terzijde.

 

2 gedachtes over “Kachelhout

  1. een vriend van mij kocht ooit het oude bedrijfshout van een steenfabriek.
    Prachtig vlammende kleuren zaten er in het hout gebrand.

    Ieder zijn smaak dat blijft het.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s