Emigreren

Algeciras.820091214-Algeciras-Ceuta%20(6)

 

 

Het zou zo maar kunnen. Ooit heb ik een paar momenten gehad om te gaan emigreren. Ik ben niet zo’n honkvast type. Mijn man daarentegen wel. Hij is meer het behoudende type, terwijl ik van verandering van woonomgeving hou. Er zit een zekere onrust in mijzelf. Natuurlijk is verhuizen een dure aangelegenheid en kost het handen vol met geld. Dat houdt de meeste mensen tegen. Als je door werkzaamheden moet verhuizen is dat een ander verhaal. Meestal worden de verhuiskosten door een werkgever betaald. Zo’n min of meer gedwongen verhuizing kan voor sommige mensen een dilemma zijn om te gaan emigreren. Ga je niet mee dan verlies je misschien je baan. Je ziet je familie niet meer, tenzij je die niet meer hebt.

Het lijkt zo simpel om de boel op te pakken en het leven voort te zetten op een andere (leukere, aangenamere) plek op deze wereldbol. Gelijktijdig vraag ik mij dan af waar ik dan naartoe zou willen gaan? Wat zijn de voor- en nadelen. Hoe nu verder?

Het weer geeft bij mij niet direct de doorslag, meer de acceptatie van een ander volk. Contacten met mensen vind ik belangrijk. Mijzelf kennende zou ik mij direct inburgeren en mij aansluiten bij een creativiteitsclub of iets dergelijks.

Een aantal landen hebben mijn voorkeur. Oostenrijk, Zwitserland, Canada, Australië en Zweden. Landen met een strenge dictatuur vallen af. Verder hou ik van een wisselend klimaat. Altijd de zon of kou vind ik maar niets.

Lang voordat ik mijn man leerde kennen, heb ik in Zuid-Spanje gewoond, direct aan de Straat van Gibraltar. De hitte was verzengend, vooral in juli en augustus. Het was bij tijden zo heet, dat ik mij op een gegeven moment geen raad meer wist. Altijd was er die zon. Van narigheid wist ik niet meer waar ik het zoeken moest. In huis was het vaak net zo warm als buiten. Net als de oudere generatie kocht ik een waaier, die ik steevast bij mij had. Een paar keer op een dag stond ik onder de douche of zocht ik de koelte op in het water. Kortom, op een gegeven moment verlangde ik weer naar Nederland. De havenstad Algeciras waar ik toen woonde was erg druk. Het was er zeker niet ongezellig. Toch genoot ik liever van de stilte op het platteland.

‘Het lijkt mij heerlijk om in Spanje te gaan wonen’ zeiden vrienden tegen mij, bij mijn terugkomst in Nederland.

‘Voor een korte periode is het leuk, maar om er voorgoed te blijven is niet meer aan mij besteed’ zei ik tegen hun.

Aan hun gezichten te zien begrepen ze mij niet. Hoe kon ik dat nu zeggen?

Met de spontaniteit van de Spanjaarden had ik geen probleem. Ik ben het type dat snel contacten legt. Dat laatste is wel een voordeel als je wilt gaan verkassen. Ben je te introvert en sluit je niet gemakkelijk contacten dan wordt je niet gauw opgenomen. Tenzij je dat zelf niet wilt. Ook hoorde ik weleens  iemand zeggen: ‘Wij wonen al een tijdje in Zuid-Frankrijk, maar worden nooit echt opgenomen door de Fransen.’

Emigreren kan gunstig uitpakken, maar soms…….!

Geld is zeker niet onbelangrijk. Zorg dat je niet afhankelijk wordt. Sociale voorzieningen kennen de meeste landen niet. Dan ben je aan de goden overgeleverd.

Een voordeel is wel, dat je niet perse een groot huis hoeft te kopen. De kinderen zijn misschien het huis uit. Een onderhoudsarm appartement met een paar slaapkamers huren of kopen is dan al prima. Dat scheelt ook in je budget. Informeer naar lokale belastingen en vergoedingen waar je in een land rekening mee moet houden. Vraag je ook af waar je inkomstenbelasting moet gaan betalen. Bij emigratie uit Nederland kom je onder het belastingregime van het andere land terecht. Ook de perikelen rondom de gezondheidszorg is belangrijk. Veel uitzoekwerk dus.

Veel 65-plussers emigreren en ontvangen hun volledige pensioenuitkering en AOW. Als de belastingdruk in het land van je keuze niet te hoog is, is dat gunstig, maar ojee als het anders uitpakt. Het moeilijkste blijkt wel als er achterblijvers zijn in je eigen land. Vroeg of laat krijg je te maken met een geboorte van een kleinkind, ziekte van een naast familielid of een  overlijden. Je mist je vrienden en/of bekenden. Heimwee komt dan direct om de hoek kijken. Als je aan de andere kant van de Wereld wil gaan wonen, wordt er een behoorlijke aanslag gepleegd op je portemonnee om tijdelijk te vertrekken naar je geboorteland. En als je maar een beperkt budget hebt. Wat dan?

Kortom, emigreren kan een geweldige kans zijn, maar denk eerst goed na over eventuele weerstanden. Die weerstand heb ik aan de lijven ondervonden. Na bijna een jaar was ik de hitte zat. Het wonen in Zuid-Spanje was voor mij geen emigratie. Voor mijn gevoel duurde het wonen erg lang en begon ik andere zaken te missen.

Toch is de keuze om te emigreren voor iedereen weer anders. Je hebt nu eenmaal mensen die op de gok hun koffer inpakken en vertrekken, terwijl anderen nog achter hun oor krabben om op zeker te gaan. Je leeft trouwens maar één keer hoor je mensen soms zeggen. Voor mij is de ervaring de beste leermeester. Ik kies voortaan maar voor een tijdelijke vakantie in het land van mijn keuze. Het meest veilige.

 

4 gedachtes over “Emigreren

  1. Met drie zussen verspreidt over Europa en destijds mijn moeder die ervoor koos in Spanje te gaan wonen sta ik soms alleen en verlaten aan de kade in Zoetermeer. Dan voel ik me als enige non-emigrant eenzaam in eigen land. En zou niets liever doen dan emigreren. Maar zoals jij het zo mooi schrijft, je moet iets ervaren om ervan te leren.
    En emigreren om het emigreren, nee dat gaat ‘m niet worden.
    Dus blijf ik gewoon hier, tenslotte, home is where the heart is nietwaar?

    1. Jij blijft ons land trouw. Het voordeel voor jou, lijkt mij dat je jouw zussen kunt bezoeken. Dat is ook de moeite waard. Waar je grote liefde is blijf je natuurlijk wonen. Bedankt voor je leuke feedback. Mooi verwoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s