Geen rokjesdag maar jurkjes tijd

 

 

Ondanks het buiten nog vrij koud is ben ik bijna klaar voor de lente. Buiten schijnt de zon. De kou laat mij voelen dat het voorjaar nog niet in aantocht is ondanks de bloemknoppen in mijn tuin op springen staan. Ik ben op weg naar kledingwinkels. Onverwachts moet ik denken aan mijn pubertijd. Toen droeg ik hoofdzakelijk jeans en rokjes bij de vleet. Korte- en soms lange rokken. Ik volgde de mode op de voet. Geen haar op mijn hoofd dat ik in die tijd een jurk droeg. De modellen waren er simpel weg niet naar. Recht toe, recht aan modellen, zonder taille. Hangende tenten, noemde ik ze. Jurken droegen moeders en oudtantes.

Na de zwarte- en grijze kleding van de beginjaren 1900 die mijn grootouders droegen, kwam er een doorbraak in kleur. Een verademing voor veel mensen, die toen nog de conservatieve mode droegen van die tijd. Vooral bloemetjesjurken waren, op een zeker moment, de grote mode. Zeker in de jaren ’50. De tijd van de grijze muizen kleding was voorgoed voorbij.

Vandaag de dag heb je jurken in allerlei modellen, maten en kleuren. Vooral dat laatste vind ik belangrijk. Ondanks alle kleurige printen, blijft de zwarte jurk vooral trendy bij het uitgaan. Zwart staat namelijk chique. Met leuke accessoires maak je zo’n jurk helemaal af. Vlotte naaldhakken horen daar natuurlijk ook bij.

In de kledingwinkels is de wintermode voorgoed verdwenen zie ik. Kleurige tinten kleding komen voorbij als ik langs de kledingrekken loop. Vlotte eigentijdse jurken hangen er te kust en te keur. Geen bloemetjesgordijnen meer van toen. Naast alle kleur, zie ik toch dat er de komende maanden een zwart-wit trend op de markt komt met allerlei grafische prints. Gaan wij weer terug in de tijd, denk ik dan, bij het zien van zwart-wit Bretonse strepen en stippen. Tres chic madame! hoor ik mijzelf zeggen. Plotseling overkomt mij een lentegevoel. Ik gris wat kleding uit een rek en mompel: ‘Ik ben er helemaal klaar voor.’

4 gedachtes over “Geen rokjesdag maar jurkjes tijd

  1. Helemaal mee eens Gemma. De LBD (little black dress) is mijn favoriet. Gecombineerd met kleuren en het lentegevoel kan het a.s. voorjaar niet meer stuk.
    Je hebt het zoals altijd weer mooi vanuit je gevoel weergegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s